Německá vláda se chystá utratit nových 50 miliard eur

Berlín - Krok německé vlády, jemuž projevují náklonnost všechny velké strany na německé politické scéně, je v pořadí už druhým vládním ekonomickým stimulem od chvíle, kdy statistika začala ukazovat, že Německo míří do nejhorší ekonomické situace od konce druhé světové války. Balík vládních útrat by měl investovat do infrastruktury, podpory rodin s dětmi nebo snížení odvodů sociálního pojištění. Vládní SPD ale navrhuje také vyšší zdanění vysokopříjmových skupin. Detaily plánu po další diskuzi mají být oznámeny za týden.

Ekonom Deutsche Bank Stefan Bielmeier hodnotí kladně skutečnost, že program přináší „něco pro každého“. Přesto je podle něj 50 miliard během dvou let skromným příspěvkem ve srovnání s plány dalších velkých ekonomik. Výdaje představují ani ne procento ročního hrubého domácího produktu. Přitom dřívější injekce z počátku prosince také ve výši 50 miliard eur se setkala s nelibostí odborné veřejnosti s argumentací, že vládní příspěvek ekonomice je naprosto nedostačující.

Sumy lité do německé ekonomiky jsou bedlivě hlídány tak, aby nepřekračovaly jeden ze závazků paktu stability, nepřekročit deficitem rozpočtu 3 % HDP. Například laureát Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman v rozhovoru pro německá média kritizoval kancléřku Merkelovou a ministra financí Peera Steinbrucka, že poddimenzováním pomoci „marní drahocenný čas“.