Inflace letos klesne na desetileté minimum, nezaměstnanost stoupne k 7 procentům

Praha - Meziroční inflace v prosinci klesla podle odhadů analytiků hlavně díky nižším cenám pohonných hmot na 3,6 procenta z listopadových 4,4 procenta. Inflace by se měla výrazně snižovat i v letošním roce až na nejnižší míru za posledních deset let. Naopak nezaměstnanost by měla postupně kvůli ekonomické krizi růst, přičemž v prosinci podle odhadů stoupla k šesti procentům z předchozích 5,3 procenta. V roce 2009 se analytici obávají růstu míry nezaměstnanosti až k sedmi procentům.

Průměrná míra inflace za loňský rok by měla podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče činit 6,4 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 1998. V roce 2009 by naopak měl podle Jáče průměr inflace klesnout do oblasti 1,5 procenta, což by byla naopak nejnižší průměrná inflace od roku 2003.

„Ačkoliv nejistota dalšího vývoje ekonomiky je v současné době nezvykle vysoká, jednu jistotu lze určitě najít - a sice tu, že inflace není a ani nebude tématem letošního roku. Už brzy se dostane pod hranici dvou procent, čímž se vytváří další prostor pro pokles úrokových sazeb centrální banky,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podobně jako v listopadu přitom k poklesu cenové hladiny podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška přispěl rozhodujícím dílem propad cen pohonných hmot. „Meziroční inflaci navíc stlačovala stagnace cen potravin, která ostře kontrastovala s jejich růstem v prosinci 2007,“ dodal.

V polovině roku by se mohla podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka inflace snížit pod jedno procento, což otevírá prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb ČNB. „Podle našeho názoru by se klíčová sazba ČNB mohla v první polovině letošního roku snížit na 1,25 - 1,50 procenta,“ dodal.

Nezaměstnanost bude stoupat až k 7 % 

Na trhu práce je pak podle Jáče patrné, že hojnost předchozích let je minulostí. „Západoevropská recese zatím dopadá především na průmysl, hlavně na exportně orientované automobilky a jejich subdodavatele, postupně se ale negativní vliv začne projevovat i v dalších odvětvích ekonomiky a nezaměstnanost tak dále poroste,“ uvedl.

Částečně se na trhu práce podle analytika Poštovní spořitelny Jana Bureše projeví v prosinci sezonní faktory spojené tradičním ukončováním pracovních smluv ke konci roku a částečně již první dozvuky krize, která zhoršuje odbyt pro české výrobky na zahraničních trzích. Během roku 2009 pak očekává další postupný nárůst nezaměstnanosti k sedmi procentům.