Zahraniční obchod v listopadu spadl do schodku 0,5 miliardy korun

Praha - Zahraniční obchod skončil v listopadu se schodkem 0,5 miliardy korun, což je meziroční zhoršení o 13 miliard korun a zároveň i největší negativní meziroční změna bilance od roku 1994. Předběžné výsledky dnes oznámil Český statistický úřad. Propad nejvíce ovlivnil pokles přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 8,3 miliardy korun. Pozitivně naopak působilo zejména snížení propadu v obchodě s chemickými výrobky o 2,2 miliardy korun.

Listopadový výsledek podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka zklamal a dokládá, že tuzemská ekonomika již plně pociťuje recesi v eurozóně. „Dnešní data ukazují, že česká ekonomika je skutečně ve fázi výrazného zpomalování hospodářského růstu,“ doplnil.

V běžných cenách klesl meziročně vývoz o 18 procent a dovoz o 13,2 procenta. Výsledky ovlivnil nižší počet pracovních dní; loňský listopad měl o tři pracovní dny méně než v předchozím roce. Výsledek ovlivnila také vyšší srovnávací základna listopadu 2007. Pokles vývozu byl větší než pokles dovozu třetí po sobě jdoucí měsíc, přičemž meziroční snížení vývozu bylo nejvyšší v historii České republiky.

Proti říjnu se podle předběžných údajů listopadový sezónně očištěný vývoz snížil o 4,3 procenta a dovoz o 7,9 procenta. Za 11 měsíců loňského roku vzrostl vývoz o 0,3 procenta a dovoz o 0,8 procenta a přebytek obchodní bilance 81,2 miliardy korun byl meziročně o 9,5 miliardy nižší.

Vlivem posílení koruny vůči euru a oslabení vůči dolaru byl v listopadu zřejmý nižší meziroční pokles zahraničního obchodu v přepočtu na eura než v dolarovém vyjádření. V přepočtu na eura byl vývoz nižší o 12,9 procenta a dovoz o 7,8 procenta, zatímco v přepočtu na dolary byl vývoz nižší o 24,5 procenta a dovoz o 20 procent. Se státy Evropské unie byl listopadový zahraniční obchod v přebytku 39,2 miliardy korun, se státy mimo unii ve schodku 39,7 miliardy korun.