Sarkozy, Fukuyama nebo Stiglitz hledají „nový kapitalismus“

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy neustává ani v ideologické tvorbě postoje k fenoménu finanční krize. Uspořádal konferenci s názvem Nový svět, nový kapitalismus, která má pomoci formovat myšlenkový podklad pro rozhodování politiků. V Paříži naslouchali ekonomům Josephu Stiglitzovi, Amartya Senovi, Edmundu Phelpsovi nebo Francisi Fukuyamovi politici jako Angela Merkelová nebo Tony Blair, guvernéři centrálních bank včetně Jean Claudie Tricheta nebo Zdeňka Tůmy. Sarkozy nicméně neunikl kritice, že vybraní řečníci jsou jen přikyvovači jeho snahy prosadit vyšší regulaci ekonomiky.

Angela Merkelová a Tony Blair se shodli na tom, že dominantní ekonomický vliv nemůže mít už jen skupina zemí G8, ale i další ekonomiky jako třeba Indie nebo Brazílie. Následně německá kancléřka poobědvala se Sarkozym. Kromě diskuse nad aktuálními palčivými otázkami Evropy včetně problému s dodávkami ruského plynu se státníci věnovali i pilování společného postoje vůči krizi.

Merkelová: Jedinou cestou z krize je hluboké zadlužení

Podle německé kancléřky mají země zasažené ekonomickou a finanční krizí včetně Německa jedinou možnost, jak bojovat s hospodářskými těžkostmi, a tou jsou různé podpůrné balíčky spojené s hromaděním státních dluhů.

Merkelová soudí, že k reformě finančního systému a prevenci otřesů sektoru v budoucnu je zapotřebí politické vůle, aby byly finanční trhy nuceny nevystavovat se přílišným rizikům. „Doufám, že tato nová pravidla dostanou první obrysy v dubnu,“ poznamenala. Zároveň dodala, že až se podaří ekonomickou aktivitu oživit, bude muset svět pracovat na vytvoření opravdu trvalého ekonomického systému a vydělávat jen to, co může utratit.