EU rozšíří zásobníky, aby předešla plynovým krizím

Praha - V pražském Lichtenštejnském paláci se dnes sešli ministři zemí Evropské unie odpovědní za evropské záležitosti se zástupci Evropské komise, aby hledali řešení současné krizové situace ohledně dodávek plynu z Ruska. Výstupy z jednání, které skončilo krátce před polednem, jsou tajné. Podle informací ČT však EU bude zvažovat především rozšíření vlastních skladovacích kapacit. Ve hře je i případná zprostředkovatelská mise do Moskvy.

„Musí (Ukrajina a Rusko) naplnit svoje povinnosti k evropským spotřebitelům,“ řekl český vicepremiér Alexandr Vondra po příjezdu do Lichtenštejnského paláce. Zároveň rázně odmítl požadavek Ukrajiny na finanční kompenzace, jež žádá po EU, aby prý mohla uzavřít dohodu s Ruskem. „Nemohou nás vydírat,“ doplnil.

Větší zásobníky a mise do Moskvy

Ačkoli jsou výstupy z ministerského jednání tajné, podařilo se ČT získat vyjádření komisařky pro vnější vztahy Benity Ferrero-Waldnerové. Podle ní se chce Evropská unie do budoucna vyvarovat podobných situací. Proto by například měly být vybudovány větší zásobníky na uskladnění plynu.

Vstup Jany Erbákové z Lichteštejnského paláce (zdroj: ČT24)

Podle zákulisních informací je také ve hře možnost, že zástupci EU v čele s českým předsednictvím pojedou do Moskvy pomoci zprostředkovat rychlé řešení krize. Ferrero-Waldnerová však zdůraznila, že EU může v ukrajinsko-ruském sporu hrát pouze roli prostředníka a nemůže do jednání přimo zasahovat.

Vondra na dnešní tiskové konferenci vyzval Rusko a Ukrajinu, aby na svém území přijaly nezávislé evropské monitory. Ti jsou podle jeho slov připraveni dostat se na místo už v pátek. Vondra nicméně zdůraznil, že přestože je z krátkodobého hlediska nejdůležitější co nejrychlejší obnovení dodávek plynu do Evropy, musí být vytvořeny podmínky pro dlouhodobé řešení, které by podobným situacím do budoucna zabránilo.