Topolánek se dohodl s Putinem na podmínkách monitorování toků plynu

Praha/Moskva - Evropě svítá naděje na obnovení dodávek ruského plynu. Už dnes by na Ukrajinu měli odjet pozorovatelé, kteří mají dohlížet na jeho dodávky do Evropy. Ještě včera při jednáních v Bruselu přitom bylo právě složení monitorovacích komisí hlavním jablkem sváru, které bránilo uzavření dohody. Mluvčí premiéra Vladimira Putina dnes potvrdil, že Rusko souhlasí s vysláním monitorovacích komisí. Dodal však, že termín, kdy by měli pozorovatelé na Ukrajinu dorazit, nezná.

Český premiér Mirek Topolánek se včera dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na společných podmínkách pro rozmístění speciálních komisí, které mají monitorovat tok plynu na všech relevantních místech dodavatelské trasy. Rozmístění komisí má umožnit obnovení dodávek ruského plynu do zemí EU, uvedl včera tiskový odbor Úřadu vlády ČR, která již 8. den předsedá Radě EU, a dále dodává, že pozorovatelé by mohli odjet už dnes.

Podobu monitorovacích komisí, které by měly dohlížet na dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do zemí EU, Topolánek projednával s Putinem a německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě na podobě monitorovacích komisí zkrachovala včerejší bruselská jednání o obnovení dodávek plynu mezi Ruskem, Ukrajinou a EU. Unie se dohodla na vyslání unijní monitorovací mise s Kyjevem, nikoli ale s Moskvou. Rusové v komisi chtěli mít své zástupce.

Dohady o plynu pokračují (zdroj: ČT24)

Nad výsledkem včerejších intenzivních schůzek, které měly přispět k řešení rusko-ukrajinského sporu a kterých se zúčastnili šéfové ruského Gazpromu a ukrajinského Naftogazu, vyjádřil zklamání ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který na jednání zastupoval české předsednictví. Podle českého ministra ruská strana odmítla, aby ke stolu zasedly všechny tři strany - Ukrajina, Rusko a EU - najednou.

Říman dodal, že Rusko nemá žádné důvody pro to, aby dodávky neobnovilo. Poznamenal, že unie je připravena kdykoliv a kdekoliv znovu jednat. Situace v některých evropských zemích, které jsou bez dodávek plynu, začíná být kritická.

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK