Chalupský: Česko je zatím plně zásobené plynem

Praha - Dodávky zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu zatím stále nebyly obnoveny, ale společnosti RWE Transgas se daří i dnes Českou republiku plynem plně zásobit. Pro ČT24 to řekl mluvčí firmy Martin Chalupský. Premiér Topolánek se ve čtvrtek večer shodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí na všech relevantních místech dodavatelského toku ruského plynu. Rozmístění komisí má umožnit obnovení dodávek ruského plynu do zemí EU. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana nelze zatím vůbec odhadnout, kdy budou dodávky plynu do Evropy obnoveny.

„O detailech čtvrteční večerní dohody o rozmístění pozorovatelů na Ukrajině nejsme informován. O plánech mise jsme byli informováni již dva dny předem a byli jsme vyzváni, abychom sami nominovali zástupce RWE za Českou republiku, který bude součástí této komise dohlížející na toky plynu mezi Ruskem a Ukrajinou,“ dodal Chalupský. Zástupce společnosti podle Chalupského již dnes na Ukrajinu odletěl.

Firma už podle něj nominovala svého experta na měření dodávek zemního plynu a čtvrteční večerní dohodu chápe jako první pozitivní krok. „Ustanovení těchto komisí, které by měly dohlížet na tok zemního plynu, bylo jednou ze základních podmínek, aby byl obnoven tok standardní cestou přes Ukrajinu a Slovensko do ČR a dále na západ,“ podotkl Chalupský s tím, že expert RWE Transgas je připraven a může odjet ihned, jakmile bude zahájena činnost komise.

Telefonát Martina Chalupského (zdroj: ČT24)

Martin Chalupský

„Veškeré objemy zemního plynu pro Českou republiku získáváme severní cestou. Tyto objemy nyní proudí do republiky, a proto není žádná obava na místě a my jsme i dnes schopni plně zásobit republiku zemním plynem.“

Současná krize s dodávkami plynu do Evropy a priority českého předsednictví v EU mají být tématem dnešního jednání norského premiéra Jense Stoltenberga v Praze.

Šéfové ruského plynárenského koncernu Gazprom a ukrajinské energetického podniku Naftogaz Alexej Miller a Oleh Dubyna podle ruské agentury ITAR-TASS mohou dnes pokračovat ve dvoustranných jednáních.