Ukrajina znovu podepsala dohodu o monitorování, sporný dodatek odstranila

Kyjev/Brusel - Ukrajina znovu podepsala dohodu o monitorování dodávek ruského zemního plynu, a odstranila tak svůj sporný dodatek. Oznámili to dnes zástupci ruského energetického giganta Gazpromu, kteří se dnes v Bruselu sejdou se zástupci Evropské unie, kde by měli podepsat "definitivní dokument" umožňující obnovení dodávek plynu do Evropy. Právě obnovení transferu ruského plynu přes Ukrajinu nyní podle českého předsednictví nic nebrání. Již v noci na dnešek předsednictví oznámilo, že EU svou část dohody splnila a rozmístila členy monitorovací komise na dohodnutých místech.

„Delegace Gazpromu vedla dnes ráno jednání v Kyjevě. Jejich výsledkem byl ukrajinský podpis dohody bez jakýchkoli dalších podmínek,“ sdělila ruská firma v prohlášení. Následně ukrajinský podpis pod dohodou potvrdil i ruský prezident Putin.

Transferu ruského plynu přes Ukrajinu dále do Evropy by už nyní nemělo nic bránit, alespoň tak se na problém dívá české předsednictví. V Bruselu dnes český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman prohlásil, že Rusko nemá důvod neobnovit dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy, všechny jeho podmínky byly naplněny. „Evropská unie splnila svou část dohody o rozmístění monitorovací komise a vyslala pozorovatele na všechna dohodnutá místa,“ uvedlo už v noci na dnešek v prohlášení české předsednictví.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Podle Římana měli Rusové celkem dvě podmínky pro obnovení dodávek. První z nich bylo podepsání smlouvy o monitorování dodávek bez jakýchkoliv dodatků a druhou rozmístění pozorovatelů na ukrajinsko-ruských hranicích. Obě přitom byly splněny.

Ukrajina se v dodatku hájila

Moskvu včera rozčílilo, že Ukrajinci přiložili k již podepsané trojstranné dohodě mezi Ukrajinou, Ruskem a EU dodatek, v němž prezentovala svůj vlastní pohled na celou krizi a rusko-ukrajinský spor. Kyjev v prohlášení popíral, že by neoprávněně odebíral ruský plyn určený pro evropské zákazníky. To bylo pro Moskvu nepřijatelné, a odmítla proto dohodu jako neplatnou.

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí

„Text je překvapivý, částečně totiž obsahuje nepravdivá prohlášení, jako že Ukrajina nemá vůči Gazpromu žádné dluhy, že si Ukrajina žádný plyn pro sebe nenechávala a že veškerý tranzitní plyn proudil normálně do Evropy.“

Podle ruských médií je dalším sporným bodem „technologický plyn“, který Ukrajina potřebuje pro zajištění přepravy ruského plynu k evropským zákazníkům. Na jeho ceně se zatím strany nedokázaly dohodnout.


Odpoledne míří do Bruselu ruská delegace v čele s šéfem Gazpromu Millerem a vicepremiérem Ruska Igorem Sečinem a očekává se oznámení definitivního obnovení dodávek pro Evropu. O plynové krizi budou dnes v Bruselu na mimořádném jednání svolaném českým předsednictvím jednat i všichni ministři energetiky členských zemí EU. Řeč bude také o tvrdých dopadech krize na některé evropské země a projednat by se také měly možnosti, jak podobným potížím do budoucna předcházet.

Předseda rady ministrů energetiky Říman se před hlavní částí jednání na bilaterální úrovni setká s několika dalšími státníky. Mimo jiné i se slovenským ministrem hospodářství Ľubomírem Jahnátkem, jehož vláda chce spustit odstavený jaderný reaktor v Jaslovských Bohunicích. Vystavuje se tak ovšem porušení unijního práva.

Byť by jednání mělo konečně přinést obnovení dodávek ruského plynu pro Evropu, první kubíky plynu od znovu spuštění přitečou do evropy v horizontu 36 hodin.