Českým vývozcům by pomohly proexportní úvěry a slabší koruna

Praha - Českému zahraničnímu obchodu se přestalo dařit, v listopadu skončil se schodkem 0,5 miliardy korun, což je meziroční zhoršení o 13 miliard korun a zároveň i největší negativní meziroční změna bilance od roku 1994. Přestože může být srovnání s loňským, výjimečně úspěšným rokem zkreslující, prosincová data budou zřejmě ještě horší. Českému exportu, na kterém je výkonnost tuzemské ekonomiky závislá, by mohlo pomoci lepší úvěrování a garance, ve spojení s poklesem úrokových sazeb a kurzu české koruny.

„Nelze porovnávat pouze s těmi nejúspěšnějšími lety, proto bych si počkal na nová statistická čísla, i po doplnění Toyoty, která zapomněla dát 1,5 miliardy svého prodeje do statistických ukazatelů,“ řekl v Dobrém ránu výkonný ředitel Mezinárodní obchodní komory ČR Vladimír Šiška.

„Za prosinec budou čísla ještě horší,“ upozorňuje však analytik Komerční banky Jan Vejmělek, podle kterého mohou být před Vánocemi dovozy stimulovány vánočními nákupy, zatímco vývozy jdou tradičně dolů. Schodek obchodní bilance by podle něj mohl být až dvouciferný, ve výši 15 až 20 miliard.

Rozhovor s Janem Vejmělkem a Vladimírem Šiškou (zdroj: ČT24)

Kontrakty českým firmám v zahraničí podle Šišky končí především proto, že nemají dostatek finančních zdrojů. „Jednou z cest, kterou bychom rádi podpořili, jsou proexportní úvěry, garance proexportních projektů,“ říká Šiška, který rovněž vyzval ke snižování úrokových sazeb a podpoře jistoty bank. Podle Vejmělka by do budoucna českým exportérům pomohlo i oslabení koruny.