Skláři nechtějí dotace, chtějí změnu zákonů

Praha - Z některých sklářů se stali de facto nevolníci, uvedli dnes odboráři spolu s výzvou vládě, aby zajistila vyšší provázanost insolvenčního zákona a zákona o ochraně zaměstnanců. Jsou to tři měsíce, kdy se sklárny a porcelánky ocitly v insolvenci, jsou nuceny propouštět a byť doufají v obnovení výroby, jejich zaměstnanci jsou už týdny bez výplat. Ministr financí Miroslav Kalousek v reakci na jejich stížnosti nevyloučil nějakou formu podpory odvětví.

Zástupci společností Crystalex, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, Sklárny Kavalier, Sklárny Bohemia Poděbrady a Karlovarský porcelán dnes vystoupili po čtvrt roce, kdy se jejich firmy ocitly v krizi, s požadavky na vládu. Ty ale nemíří na přímou pomoc, ale spíše legislativní úpravy ve prospěch postižených firem.

„Musíme si ale uvědomit, že stát je většinovým vlastníkem jak ve sklárnách, tak v porcelánu,“ upozornil předák sklářských odborů Vladimír Kubinec. Stát už ale konkrétní účelovou dotaci sklárnám v říjnu poskytl, 4 miliony na podporu infrastruktury. Podle odborářů ale byla dotace špatně cílená, vyčerpalo se jen asi 130 tisíc.

Přesto ministr financí Kalousek, byť původně odmítal jakoukoliv konkrétní podporu odvětví, dnes nevyloučil finanční pomoc krachující skupině výrobců skla Bohemia Crystalex Trading (BCT).

„Intervence veřejných prostředků na podporu financování musí být podložena jednoznačnými údaji, které vyloučí prohlubování další ztráty a zajistí návratnost.“

Miroslav Kalousek

„Provoz sklárny nelze ukončit ze dne na den,“ uvedl Kubinec. Skláři tak musejí pracovat minimálně po dobu dalších deseti týdnů, kdy trvá výpovědní lhůta. Firmy skupiny BCT jsou přitom v insolvenčním řízení nebo v úpadku a první na řadě v uspokojování pohledávek jsou banky. Na provoz firem a mzdy potom podle odborářů nezbývají peníze.

Odboráři proto napsali otevřený dopis premiérovi Mirku Topolánkovi, kde popisují situaci ve skupině a žádají změnu insolvenčního zákona. „Změny jsme navrhli s cílem zlepšit postavení zaměstnanců při uspokojování jejich pracovněprávních nároků,“ píše se v dopise.

BCT už oznámila úřadům práce propuštění řádově 1 600 zaměstnanců. „Stále ve firmě zůstává 1 200 zaměstnanců. Nepracují, ale neobdrželi ještě ani výpověď. V celém Crystalexu pracuje asi 70 lidí,“ popsal situaci předseda odborů Crystalexu František Kuric.

Novoborský Crystalex
Zdroj: ČT24