Šéf Fedu navrhuje řešit krizi založením konsolidační banky

Londýn - Vládní stimulace ekonomiky fiskálními nástroji nebudou samotné stačit na to, aby zajistila trvalejší oživení americké ekonomiky, zapotřebí tak zřejmě budou další kroky na podporu bankovního systému. Obnovit jeho správné fungování by mohlo založení jakési konsolidační banky na výkup špatných úvěrů či poskytnutí vládních garancí. Řekl to dnes na Londýnské ekonomické škole (LSE) šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, podle něhož jsou banky zatíženy špatnými aktivy a finanční systém proto nefunguje účinně.

„Fiskální kroky zřejmě nepřinesou trvalé oživení, pokud nebudou doprovázeny důraznými opatřeními k další stabilizaci a posílení finančního systému,“ řekl Bernanke ve svém prvním projevu k ekonomické politice od počátku prosince. Šéf Fedu se v něm poprvé zmínil o plánu nastupujícího prezidenta Baracka Obamy přidat do ekonomiky zhruba 800 miliard dolarů pomocí zvýšených výdajů a snížených daní.

Bernanke zdůraznil, že Obamův plán fiskální stimulace je potřebný, avšak jen jako jedna složka vícestranné vládní reakce na nejhorší finanční krizi a ekonomickou recesi v poválečné době. „Nastupující administrativa a Kongres nyní diskutují o velkém fiskálním balíku, který v případě, že bude schválen, může být pro ekonomickou aktivitu výraznou vzpruhou,“ řekl Bernanke.

Řešením může být konsolidační banka nebo vládní garance

Historie podle Bernanka učí, že moderní ekonomika nemůže růst, pokud nefunguje účinně její finanční systém. Banky z finanční krize nesou stále velké množství špatných aktiv a je pro ně obtížné získávat nový kapitál a půjčovat. Vláda by tak podle Bernanka mohla zvážit buď přímé vykupování problematických aktiv, poskytnutí garancí na tato aktiva nebo založení „konsolidační“ banky, která by špatná aktiva od bank vykupovala.

Kongres loni na podzim schválil vládě balík 700 miliard dolarů na stabilizaci finančního sektoru a původní myšlenka vlády byla taková, že za tyto peníze se budou od finančních institucí vykupovat problematická hypoteční a jiná aktiva. Uvolněna byla již polovina balíku, kterou ovšem vláda využila vesměs k přímé rekapitalizaci bank formou kupování jejich akcií, ale také ke kontroverzní podpoře automobilek. Nyní má být uvolněna druhá půlka těchto peněz a Obama dal tento týden najevo, že chce podporu rozšířit i na ohrožené vlastníky domů nebo menší firmy.