Gazprom: Ukrajina ukradla plyn pro Evropu

Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom přišel s vlastním vysvětlením přetrvávajících problémů s obnovením přepravy plynu do Evropy. Zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv dnes obvinil Ukrajinu, že zcizila plyn, který zůstal v tranzitním plynovodu při přerušení dodávek minulou středu. V potrubí tak v současnosti není dostatek suroviny.

„Z balkánské trasy bylo nezákonně odebráno 140 milionů metrů krychlových plynu. Nemáme vůbec představu, co se dělo na jiných trasách,“ prohlásil dnes v Moskvě před novináři Medveděv.

Gazprom obnovil dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropské unie po šestidenní odstávce dnes ráno. K evropským zákazníkům se však zatím žádný plyn nedostal. Rusové a Ukrajinci svalují vinu za tuto situaci jeden na druhého.

Sergej Kuprijanov, mluvčí Gazpromu:

„Často se tvrdí, že je třeba 36 hodin, aby se plyn dostal k evropským odběratelům. To může znamenat jen jediné: náš ruský plyn, který se nalézal v tranzitních plynovodech na Ukrajině, rozkradli.“

Tymošenková: Za problémy může ruská strana

Podle ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové stojí za přetrvávajícími komplikacemi nedostatečný tlak plynu z Ruska. V telefonickém rozhovoru to dnes řekla českému premiérovi Mirku Topolánkovi. Ten proto Tymošenkové doporučil, aby okamžitě kontaktovala experty Eurogazu, kteří jsou připraveni Ukrajině s technickými problémy pomoci. Ukrajinská premiérka přislíbila, že nabídku využije.

Fico míří do Moskvy

Kvůli plynové krizi, která pokračuje navzdory dohodě o pozorovacích misích na Ukrajině, se zítra na jednání do Moskvy rozjedou premiérové Slovenska Robert Fico a Bulharska Sergej Stanišev. Šéfové vlád zemí, které přerušení dodávek plynu zasáhlo nejvíce, zde budou hledat východiska ze situace se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Co dál s nespolehlivým ruským partnerem?

V Evropě mezitím pokračuje debata o možnostech, jak do budoucna podobným krizím zabránit. V nejbližší době může unii pomoci snížit energetickou závislost na Rusku plánovaný plynovod Nabucco, který má na starý kontinent přivádět zemní plyn ze zemí v okolí Kaspického moře.

Ani projekt Nabucco však pro Evropu nebude samospasitelný. Neexistuje totiž žádná záruka, že dodavatelé jako Ázerbájdžán, Irák, Írán či Turkmenistán budou spolehlivější než Rusko. V souvislosti s Ruskem se navíc množí úvahy, že země má problémy dostatek plynu vůbec dodávat. „Gazprom dlouhodobě zanedbával investice jak do plynovodů, tak i do jednotlivých těžebních zařízení,“ upozorňuje plynárenský poradce Vratislav Ludvík.

Na Rusko zatím bude muset spoléhat i Česká republika. Plynu z Norska už do země proudí maximum. Střednědobým řešením by mohlo být zvýšení zásob, které pokrývají většinu české spotřeby i v těchto dnech. RWE Transgas chce podle mluvčího Martina Chalupského v příštích dvou letech investovat sedm miliard korun do rozšíření zásobníkové kapacity až o třetinu.