Británie bude garantovat úvěry pro malé a střední podniky, přesto spadne do recese

Londýn - Britská vláda dále zasahuje proti finanční krizi a jejím dopadům na celé hospodářství. Dnes nabídla malým a středním firmám úvěrové garance v hodnotě 20 miliard liber (590 miliard korun) ve snaze zabránit dalším bankrotům, zvyšování nezaměstnanosti a prohlubování krize. Oznámení přichází den poté, co Britská obchodní komora (BCC) uvedla, že britská ekonomika "se hrozivě zhoršila" a hlavní ekonom BCC pro rok 2009 předpověděl 2,4procentní pokles.

Podle ministra obchodu Petera Mandelsona má nový plán pomoci spolehlivým firmám, které mají kvůli krizi v bankovním sektoru problém se získáním kapitálu. „Jejich obchodní modely jsou v pořádku, ale nedostatek úvěrů drasticky omezil objem dostupného kapitálu a banky zpřísnily svá kritéria pro poskytování úvěrů,“ řekl Mandelson při představování plánu.

Vládní záruky mohou být použity i pro přeměnu existujících dluhů na úvěry. Firmy budou za záruky platit, a stát by tak měl reálné výdaje jen v případě firem, které by nemohly úvěr splácet.

Experti: dobrý, ale příliš malý plán

Analytici plán uvítali, ale domnívají se, že měl být ještě rozsáhlejší. „Dvacet miliard liber není v kontextu celého problému mnoho. Lepší by bylo, kdyby to celé bylo ve větším měřítku,“ řekl BBC Jon Moulton z makléřské společnosti Alchemy Partners.

„Několik měsíců bylo jasné, že něco takového bude potřeba, ale myslím si, že to nebude stačit,“ souhlasí Martin Weale z londýnského Ústavu ekonomických a sociálních studií.

Britská ekonomika padá do recese

Britská obchodní komora v úterý oznámila, že se tamní ekonomika koncem roku 2008 „hrozivě zhoršila“. Průzkum mezi členy komory přinesl „hrozivé“ výsledky, které jsou prý nejhorší od roku 1989, kdy BCC začala situaci svých členů mapovat. Stejně tak maloobchodní prodej v prosinci poklesl o 3,3 procenta oproti loňsku, což je nejhorší výsledek od roku 1995.

Nový plán je dalším pokusem vlády Gordona Browna, jak podpořit ekonomiku, která se po letech růstu propadá poprvé od roku 1992 do recese, která bude zřejmě oficiálně potvrzena 23. ledna. Každý den se objevují zprávy o dalších tisících ztracených pracovních příležitostech a očekává se, že v roce 2009 utrpí britská ekonomika více než 2procentní pokles.

Britská centrální banka také snížila své úrokové sazby na 1,5 procenta, tedy na nejnižší úroveň od svého založení v roce 1694, ale ani to zatím nepřineslo dostatek kapitálu. Vláda přitom v říjnu vypomohla ohroženým bankám desítkami miliard liber, které je právě měly přimět k poskytování úvěrů britským firmám.