Průmysloví výrobci pocítili v prosinci deflaci

Praha - Ceny průmyslových výrobců v posledním měsíci loňského roku klesly o 0,2 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad s tím, že jde o první meziroční pokles cen od října 2003. O měsíc dříve byly meziročně vyšší o 1,2 procenta. Průmyslníci tak signalizují odklad spotřeby, pokles poptávky a možná i následné očekávání poklesu i spotřebitelských cen v důsledku finanční krize. Podobný vývoj je patrný i v ostatních zemích Evropské unie.

Prosinec dává tušit pokles poptávky

„Zlevňovat se v průmyslu bude dále a ještě více. Brutální listopadový propad výroby nebude ojedinělým, a tak firmám časem nezbude nic jiného, než opět sáhnout na ceny. Hospodářská recese, kterou vybudila krize finanční, se tak nepochybně odrazí v nižších cenách výrobců,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Jestli ovšem tento fakt poznají i spotřebitelé, bude podle něj záležet na obchodnících, u kterých není zatím vidět výrazná snaha ceny přizpůsobit slábnoucí poptávce.

Průmyslníci hlásí deflaci (zdroj: ČT24)

Nejvýrazněji v prosinci klesly ceny v odvětvích koksu a rafinérských ropných výrobků o 34,4 procenta, potravinářských výrobků o 2,1 procenta a dopravních prostředků o dvě procenta. Stouply naopak zejména ceny elektřiny, plynu a vody o deset procent, základních kovů, hutních a kovodělných výrobků o 6,3 procenta a uhlí, lignitu, rašeliny a ropy o 11,1 procenta.

Přesto celoroční změna cen byla rekordně vysoká

V průměru za celý loňský rok se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 4,5 procenta, což je nejvyšší růst za poslední čtyři roky. Podílel se na tom především růst cen v odvětvích elektřiny, plynu a vody o 9,3 procenta, potravinářských výrobků o 6,8 procenta a koksu a rafinérských ropných výrobků o 14,2 procenta. Klesly pouze ceny textilu o 0,6 procenta, dřeva a výrobků ze dřeva o 3,8 procenta, pryžových a plastových výrobků o 2,3 procenta a dopravních prostředků o 4,8 procenta.

Statistiku kopírují i evropské země

Ve 27 zemích Evropské unie se podle údajů zveřejněných Eurostatem ceny průmyslových výrobců v listopadu meziměsíčně snížily o 2,1 procenta. Ceny klesly ve všech členských státech, za které jsou data k dispozici. Nejvíce klesly ceny v Dánsku (o 5,8 procenta), v Řecku a v Nizozemsku (shodně o 3,7 procenta). Nejnižší pokles cen byl zaznamenán na Slovensku a ve Švédsku (shodně o 0,1 procenta) a v Lucembursku (o 0,2 procenta). V České republice klesly ceny podle Eurostatu o 1,9 procenta.

Meziročně byly ve 27 státech EU ceny v listopadu vyšší o 4,1 procenta. Nejvíce stouply ceny v Lucembursku (o 20,9 procenta), v Rumunsku (o 11,1 procenta) a v Maďarsku (o 10,8 procenta). Nejméně stouply ceny v Dánsku (o 0,9 procenta), v České republice (o 1,2 procenta) a ve Francii (o 1,6 procenta), uvedl dnes ČSÚ.