Demokraté chtějí protlačit dalších 825 miliard dolarů veřejných útrat

Washington - Demokratičtí lídři Sněmovny reprezentantů Spojených států budou při čtvrtečním jednání usilovat o rychlé schválení návrhu, který ekonomice zajistí až 825 miliard dolarů veřejných zdrojů. Na konkrétní zamýšlené prorůstové sektory ekonomiky padne v přímých výdajích 550 miliard. Dalších 275 miliard dolarů má zůstat v kapsách Američanů prostřednictvím daňových úlev. Klíčová debata o návrhu se nicméně odehraje až koncem ledna.

Zástupce nového muže číslo jedna Spojených států Baracka Obamy Rahm Emanuel oznámil, že se hledá podpora pro dvouletý plán stimulace americké ekonomiky. Dolaďují se ještě detaily plánu, který původně počítal s celkovým přínosem ekonomice ve výši 775 miliard. Senátor Charles Schumel dokonce připustil možnost, že by balík dosáhl až 850 miliard. „Na číslech se stále pracuje,“ zklidnila vášně ohledně celkové cifry mluvčí sněmovny Nancy Pelosiová.

Konkrétní volba nástrojů je zatím také značně nejistá. Uvažuje se o rozšíření nejnižšího daňového pásma i pro výše příjmové osoby. Diskutují se i daňové prázdniny pro podniky. Opozičním konzervativcům se ale daňové škrty zdají nedostatečné.

Fiskální expanze je v současné situaci, kdy se zaoceánská ekonomika snaží vyhnout recesi, vlastní jak demokratům, tak republikánům. Bushova administrativa závěrem minulého roku pracně vytvořila fond s názvem TARP, který měl být původně určen jen pro potřeby finančních institucí. Nakonec se z balíku 700 miliard dolarů mohli svým dílem těšit třeba i krachující automobilky. Obamova iniciativa je tak jen pokračováním přesvědčení, že vládní peníze můžou podpořit klesající spotřebitelskou poptávku.