Když nechceš, tak nemůžeš, shrnul Říman postoje Ruska a Ukrajiny

Praha - Plynová krize je evergreenem těchto dní. Už více než týden z Ruska neproudí zemní plyn do zemí Evropské unie. Poznání objektivních důvodů neplnění smluv nebo termín konce krize jsou v nedohlednu. Aktuální komentář poskytl v Interview ČT24 ministr průmyslu a obchodu ČR a zároveň zmocněnec Evropské unie ve vyjednávání s oběma stranami sporu Martin Říman.

„Důvodem jsou hluboké neshody mezi Ruskem a Ukrajinou. Oficiálně spolu obě země po dobu krize doposud nejednaly ani na politické ani na podnikové úrovni,“ shrnul prapříčinu krize Říman. Každá ze stran si hraje na svém písečku a má své vlastní vysvětlení pro to, proč plyn neteče. Ukrajinci tvrdí, že jim sice Rusko plyn posílá, ale ne v dostatečném množství. Chybí jim proto prý tlak na jeho další posun.

Rusové zase argumentují tím, že vlastního plynu mají Ukrajinci dostatek jak ve svých zásobnících, tak ze své těžby, shrnul postoje obou stran Říman. Obě strany hledají důvody, proč problém neřešit. „Když nechceš, tak nemůžeš,“ použil ministr k přiblížení situace známé rčení.

Interview ČT24


„Nezvolili jsme vyčkávací taktiku,“ brání se Říman, že české předsednictví v řešení sporu poněkud usnulo. V sobotu se uskuteční setkání ruské vlády s krizí postiženými zeměmi. „Za Evropskou unii jsme reagovali tak, že takové jednání je pro nás nepřijatelné,“ uvedl. „Jsme připraveni s komisařem Piebalksem do Ruska jet jen v případě, pojede-li na setkání i Ukrajina, a budeme přítomni za Evropskou unii jako pozorovatelé,“ dodal.

Novou energetickou koncepci krize neohrozí

Plynová krize přinesla mnoho podnětů pro diskuzi v oblasti energetiky. Českou veřejnou odbornou diskuzi rozvířila krize i v souvislosti s přípravou nové české energetické koncepce.

„Naše koncepce vychází z krize dobře,“ pyšní se Říman. „Nebudeme ji muset kvůli krizi revidovat.“ Například Rakousko uvažuje s významným započtením plynu do svého návrhu. „Naopak my jsme vždycky tvrdili, že plyn je nejrizikovější zdroj, a tak s ním musíme také zacházet,“ upozornil.

Krize nepochybně přinesla do debaty renesanci jádra v Evropě. Kromě ideologických důvodů podle Římana není dalších bariér rozvoje. Stejně tak nad uhlím bychom se podle něj „neměli ofrňovat“.