Obnovení toku plynu do Evropy brání nízký tlak, Putin má řešení

Kyjev/Moskva - Evropští experti jsou od úterý úspěšně rozmístěni na ukrajinských i ruských stanicích, které zajišťují přečerpávání plynu do Evropy, příliš práce ale zatím nemají. Surovina totiž plynovody neproudí. Na vině je zřejmě nedostatek tlaku v potrubí. Ruský premiér Vladimir Putin proto dnes přišel s návrhem na vytvoření mezinárodního konsorcia, které by pro Ukrajinu nakoupilo technický plyn, jenž by umožnil zahájení tranzitu. Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková zase volá po uzavření technické dohody.

„Navrhujeme našim hlavním evropským partnerům podělit se o rizika tranzitu a zorganizovat mezinárodní konsorcium, které by u Gazpromu zakoupilo nezbytné množství plynu a zaslalo by je neprodleně na Ukrajinu, aby mohl být zorganizován tranzit ruského plynu do Evropy,“ oznámil dnes Putin.

A rovnou spočítal i objem, který je pro udržení tlaku v tranzitních plynovodech zapotřebí. Pro obnovení přepravy plynu přes Ukrajinu je prý potřeba 1,78 miliardy metrů krychlových plynu.


Tlak nemusí být problém, situaci možná komplikuje Rusko

Objevují se už ale také hlasy, že Rusko, které se nyní tváří jako největší dobrák, má na faktu, že plyn stále neteče, i tak medvědí podíl. Zdroj blízký evropským pozorovatelům podle informací agentury Reuters potvrdil to, co v minulých dnech říkala ukrajinská strana. Rusko prý posílá plyn schválně těmi nejproblematičtějšími cestami, čímž v podstatě znemožňuje tranzit, protože Ukrajina tento plyn odmítá pouštět dál.

„Pozorovatelé EU jasně vidí, že Rusko nedodává dostatek plynu do plynovodu a že si vybírá nejobtížnější trasu a nepoužívá více tras, jak je třeba,“ uvedl zdroj z Bruselu.

Tymošenková chce technickou dohodu

S návrhem, jak obnovit tok plynu, dnes přišla také Tymošenková, podle které je nezbytné podepsat k obnovení tranzitu zemního plynu přes území Ukrajiny technickou dohodu. O svém záměru už podle svých slov informovala i šéfa Evropské komise Josého Manuela Barrosu a ten s jejím návrhem souhlasil.

Evropa je od dodávek ruského plynu odříznuta již osmým dnem. V důsledku toho průmyslové podniky v některých zemích musejí omezovat výrobu a v nejhůře postižených zemích Balkánu zůstal velký počet domácností bez tepla. Dalším krokem, který by měl pomoci situaci vyřešit, je schůzka premiérů Ukrajiny a Ruska svolaná na sobotu do Moskvy.