První americké banky počítají ztráty hektického konce roku

Washington/New York - Lepší než očekávanou ztrátu publikovala v týdnu první velká americká banka JP Morgan. Dnes nelichotivé hospodářské výsledky posledního kvartálu roku 2008, který se do dějin zapíše jako období nebývalých finančních turbulencí, krize bankovnictví a následného dopadu na pokles výkonu reálné ekonomiky, publikovaly finanční ústavy Bank of America a Citigroup. Bank of America už s oznámenou finanční pomocí reportovala první ztrátu po 18 letech. Citigroup její velká ztráta donutila k plánům restrukturalizace, které povedou až k rozdělení banky na dvě.

B of A ztrácí i bez Merril Lynch

Největší americká banka podle aktiv Bank of America oznámila ztrátu za loňské čtvrté čtvrtletí 1,79 miliardy dolaru, tedy 48 centů na akcii. Před rokem byla ve srovnávaném období 268 milionů dolarů v zisku. Trh i přes některé proztrátové skutečnosti, které se v bance odehrály, očekával mírný zisk. Ztrátu by banka oznámila i bez akvizice upadající Merril Lynch. Akcie banky přesto rostou téměř deseti procenty.

Vstup Michala Kubala, reportáž Leny Makové a Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Merril Lynch za uplynulé čtvrtletí vykázala rekordní ztrátu 15,31 miliardy dolaru. Akvizice Bank of America byla totiž formálně dokončena až 1. ledna letošního roku, a tak výrazný dopad do účetnictví Bank of America Merril Lynch nezpůsobil.

Citigroup nutí ztráta k rozdělení

Citigroup utrpěla v posledním kvartále ztrátu 8,29 miliardy dolarů, 1,72 dolaru na akcii. Přesto, i když investoři podle agentur očekávali čísla lepší, zejména díky úspěšnému prodeji Bank of Germany, cena akcií společnosti v předobchodní fázi rostla.

Vedení společnosti současně oznámilo, že připravuje rozsáhlou restrukturalizaci, která by měla skončit až rozdělením banky na divizi univerzálního bankovnictví a divizi investičního bankovnictví Citi Holdings. Univerzální sekce Citicorp bude především usilovat o vývoj inovativních produktů pro běžné klienty banky.

Citigroup Center
Zdroj: ČT24