Fico chce při jednání o plynu vystupovat aktivně, Topolánek ho nabádá ke zdrženlivosti

Praha - Český premiér Mirek Topolánek (ODS) se dnes sešel se svým slovenským protějškem Robertem Ficem, aby prodiskutovali složitou situaci Evropy ohledně přerušení dodávek ruského plynu a doladili postup pro sobotní jednání v Moskvě. Naprostá shoda mezi oběma státníky ale nepanovala. Zatímco Fico nechce na plánovaném jednání dělat jen křoví a chce aktivně hledat východisko z tíživé situace, Topolánek sází spíše na jednotný postup Evropské unie v roli prostředníka jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Fico po dnešním jednání s Topolánkem uvedl, že by raději aktivně hledal řešení současné neutěšené situace. Role „křoví“ při jednání v Moskvě se mu příliš nezamlouvá, na to je podle něj problém s plynem pro Slovensko příliš vážný. „Kvalifikované odhady potvrzují, že denně ztrácíme okolo 100 milionů eur. Máme ještě nějaké zásoby, které ale nevydrží příliš dlouho, a potom by Slovensko muselo přistoupit k dalším regulačním opatřením, což by neprospělo ani ekonomice, ani normálnímu životu na Slovensku,“ popsal Fico.

Topolánek: Z členů EU by se neměli stát osamocení prosebníci

Český premiér a zároveň předseda Rady Evropské unie ale při jednání sází spíše na jednotu Evropské unie a její roli nestranného prostředníka. „Může to rozdrobit EU na země postižené a nepostižené, což by bylo velmi špatně. My se snažíme eliminovat to, aby delegace evropských zemí jezdily do Moskvy (jednotlivě) v roli jakýchsi rukojmí a prosebníků, a sázíme spíše na společný postup,“ upozornil. Evropa přitom může podle něj plnit roli mostu mezi znesvářenými partnery Ukrajinou a Ruskem.


Řeč byla také o nouzových dodávkách plynu z Německa

Větší shoda mezi oběma premiéry panovala v otázce nouzových dodávek plynu na Slovensko z Německa přes území České republiky. Touto cestou by se měl na Slovensko dostat plyn z ropovodu Jamal v objemu přibližně 20 milionů metrů kubických denně, což by pomohlo Slovákům zažehnat hrozící fatální nedostatek suroviny.

K tomu, aby mohla být tato cesta zdárně otevřena, chybí už jen souhlas zahraničních partnerů Slovenského plynárenského průmyslu. Jakmile firma tento souhlas získá, nebude už stát dodávkám nic v cestě. „Technická připravenost je v řádu čtyř hodin a faktické obchodní podmínky mohou být dojednány velmi jednoduše, takže my budeme připraveni po takové dohodě okamžitě začít dodávat,“ ujistil Topolánek.

Ve hře je i další varianta - výměnný obchod s Ruskem

Dovoz plynu z Německa není jedinou variantou, kterou Slovensko zvažuje, aby zajistilo pokrytí svých potřeb. Fico i státní tajemník slovenského ministerstva hospodářství Peter Žiga si hodně slibují také od výměnné operace s Ukrajinou a Ruskem, která by měla zajistit alespoň dočasné obnovení dodávek.

"Jsme po technické stránce připravení na první i druhou alternativu, v
zásadě je na politickém rozhodnutí, která bude v nejbližších dnech
realizována. Výsledek je už na dohled, během pár dní," ujistil Žiga.

Slovensko je odříznuto od plynu z Ruska již desátý den. Vzhledem k tomu, že je na dovozu ruské suroviny zcela závislé, patří k zemím, které současná krize zasáhla nejpalčivěji. Horší situace přesto panuje například na Balkáně, kde je delší dobu bez plynu množství domácností. Vzhledem k mrazivému počasí musí přitápět, čím se dá.