Euro přetéká ze Slovenska do českého pohraničí

Starý Hrozenkov – Na Slovensku se bude od zítřka platit výhradně eury. Na jednotnou evropskou měnu si ale zvykají i živnostníci na moravské straně hranice. Ti už postupně začínají brát i nové peníze východních sousedů, aby o věrné zákazníky nepřišli.

Před samoobsluhou na návsi ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku se každou chvíli objeví auto se slovenskou značkou. Časté zákazniky by potěšilo, kdyby tady uspěli i s eurem. Starohrozenkovské obchody dosud bez problémů přijímaly slovenské koruny, na eura ale přešly jenom některé.

„Uvažujeme o tom. Ale zatím nemáme peníze žádné, ani drobné. Takže možná během čtrnácti dnů,“ uvedla spolumajitelka prodejny smíšeného zboží Iveta Fňašková.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

V masně u hlavní silnice zřejmě vládne podnikatelský duch ještě silněji. Eura tu začali brát hned po Novém roce. „Velice rádi, abychom neztratili zákazníky, budeme euro brát. Žádná administrativa, nic kolem toho není obtížného,“ shrnula prodavačka Veronika Sedláková.

Přestože v Česku se euro stane oficiální měnou nejdřív za několik let, na moravsko-slovenském pomezí přestává být vzácným druhem už teď. V pokladnách prvních živnostníků se uhnízdilo a začíná se množit.