RWE začne s dodávkami plynu na Slovensko v neděli ráno

Praha - Společnost RWE Transgas počítá se zahájením dodávek plynu z České republiky na Slovensko v neděli v osm hodin ráno. Slovensko je již jedenáctý den bez přísunu plynu z Ruska. Kvůli zastavení dodávek platí na Slovensku stále omezení spotřeby suroviny pro podniky. Podle státního tajemníka ministerstva hospodářství Petera Žiga se ale od pondělí budou moci firmy na Slovensku vrátit k normálnímu odběru plynu.

Slovensko je zcela závislé na ruském plynu. Plyn z České republiky tak bude vůbec první, který poteče přes česko-slovenskou hranici ze západu na východ. „Tyto dodávky jsou nasmlouvány do konce ledna, předpokládáme, že do té doby se krize vyřeší a pokud náhodou ne, tak samozřejmě budeme jednat o nastále situaci,“ dodává mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Slovensko se na náhradní dodávky západní cestou spoléhá. Chalupský jejich objem zatím neupřesnil. Podle předsedy představenstva Slovenského plynárenského priemyslu Bernda Wagnera získá Slovensko dodatečně touto cestou 6,3 milionu metrů krychlových zemního plynu denně. Zásobování plynu tímto způsobem je podle ministra zahraničních věcí Jána Kubiše jen dočasným řešením a pracuje se na trvalém.

Na Slovensko začne zítra proudit plyn z Česka (zdroj: ČT24)

Očekává se, že odblokovat tok ruského zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu pomůže dnešní schůzka ruského premiéra Vladimira Putina a ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové v Moskvě. Právě vzájemné neshody těchto dvou zemí zřejmě stojí za zastavením dodávek plynu přes Ukrajinu dále do Evropy.