Ropný ConocoPhillips propustí celosvětově 1300 lidí

Houston - Americký ropný koncern ConocoPhillips celosvětově propustí asi 1300 lidí, tedy čtyři procenta všech zaměstnanců. Podnik v noci na dnešek uvedl, že ho k tomu přiměly klesající ceny ropy a oslabení světové ekonomiky. Firma také sníží kapitálové výdaje zhruba o 18 procent.

Ceny ropy se nyní drží kolem 40 dolarů za barel, v červenci minulého roku přitom stála rekordních 147 dolarů. Podniky napříč odvětvím zmenšují své provozy v reakci na tento pokles a za očekávání slabší poptávky ve světě.

Minulý týden ohlásila snižování stavu lidí i společnost Schlumberger. Světově největší podnik technických služeb na ropných polích propustí v Severní Americe tisícovku lidí, tedy pět procent zaměstnanců, které v regionu má. Po další redukci stavu ve světě se poohlíží. Podobně se vyjádřil i rival Halliburton, ale bez konkrétních čísel, napsala agentura AP.

Hospodářská recese postihla loni na podzim Spojené státy, eurozónu i Japonsko. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) navíc předpovídá, že se ekonomika vyspělého světa v důsledku globální finanční krize letos zřejmě ponoří do nejhlubší recese od počátku 80. let.