Ministerstvo chce odpočet DPH u nových aut od dubna

Praha - Už letos v dubnu nebo v květnu zřejmě budou moci podnikatelé nakupovat nová osobní auta s možností odpočtu devatenáctiprocentní daně z přidané hodnoty, dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Rozšířením možnosti daňového odpočtu stát přijde řádově o jednotky miliard korun. Ministerstvo ale očekává, že se mu část příjmů vrátí ve vyšším výnosu z jiných daní díky vyššímu prodeji aut.

V současnosti mohou podnikatelé odečíst DPH jen při koupi užitkových vozů. Ministerstvo chce jejich rozšíření na osobní vozy zavést formou pozměňovacího návrhu, který předloží poslancům na schůzi sněmovny 3. února. „Pokud vše půjde hladce, mohlo by to začít platit v dubnu nebo květnu. Chceme, aby to bylo co nejrychleji,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ministr financí Miroslav Kalousek svůj záměr oznámil loni na začátku prosince s tím, že tak chce podpořit krizí postižený automobilový průmysl. Bezprostřední efekt však byl opačný a část firem kvůli očekávané změně nákupy aut odložila.

Ve hře je i snížení DPH u služeb 

Kalousek kromě výše uvedeného také uvažuje o snížení DPH z 19 na pět procent v restauracích, za stavební práce nebo za kadeřníka. Řekl to dnešním Hospodářským novinám v reakci na mimořádnou zprávu Evropské komise, která v pondělí předpověděla Česku zpomalení růstu na 1,7 procenta.

Snížení DPH by se podle Kalouska mělo týkat služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jako jsou právě stavební práce nebo pohostinství. O tom se však musí teprve vést diskuse, a to i na půdě EU, dodal. Kvůli nutnosti upravit směrnici EU se podle Martina Diviše z PricewaterhouseCoopers krok může projevit až od 1. ledna 2011.

Selektivní pokles DPH? Draze vykoupený a nejistý impulz

Podle místopředsedy ODS Davida Vodrážky by snížení DPH pouze za některé služby by bylo zvýhodněním úzké části podnikatelů, ODS proto bude chtít prosadit širší záběr snižování daní. Plošné snížení DPH preferuje i prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška by ovšem úprava sazby DPH mohla v rozpočtu způsobit výpadek v řádech desítek miliard korun ročně. Tyto výpadky by navíc nemusely nutně zmírnit dopady krize na českou ekonomiku. Podle Diviše zůstává otázkou, zda celá úspora bude přenesena na konečné spotřebitele.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch se navíc obává, že na služby lidé nebudou mít peníze ani po snížení DPH. „Vhodnější by byla kombinace poklesu sociálního a zdravotního pojištění, nižších daní z firemních zisků a rychle realizovatelných výdajových stimulů,“ myslí si hlavní ekonom Patria Finance David Marek.