Ruský plyn už dorazil do Česka

Praha - První dodávky plynu z východu překročily v úterý krátce po 18:00 česko-slovenské hranice. Jak potvrdil mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský, objem dodávek přes Lanžhot narůstá a ve středu začne přenosová soustava fungovat naplno. Krize kolem dodávek ruského plynu je tak zřejmě u konce. Podle české rozvědky a kontrarozvědky se však obdobná situace pravděpodobně bude opakovat.

RWE Transgas původně předpokládal, že plyn by se k českým hranicím mohl z Ruska dostat až za 50 hodin po otevření kohoutků. Ukrajina ale pravděpodobně začala do sítě dodávat plyn z vlastních zásobníků, což tok urychlilo. Plyn tak již během odpoledne doputoval na Slovensko a do Maďarska.

Moskva zastavila dodávky plynu pro Ukrajinu na Nový rok, protože se s Ukrajinci nedohodla na ceně plynu pro letošní rok. O sedm dní později vinou vyhrocení sporu zcela ustaly i dodávky pro evropské odběratele přes ukrajinské plynovody, jimiž normálně proudí do Evropy 80 procent ruského plynu, tedy asi pětina evropské spotřeby. Řada zemí, zejména Bulharsko, Moldavsko a Slovensko, se ocitla v krizové situaci a krize jim způsobila stamilionové ztráty. Už padly také první žaloby, domáhat se náhrady však bude zdlouhavé a obtížné.


Ředitelé české rozvědky a kontrarozvědky v úterý ve sněmovním bezpečnostním výboru varovali, že situace s přerušením dodávek plynu z Ruska do Evropy se pravděpodobně bude opakovat. Otázkou údajně zůstává kdy a jak často. Výbor proto vyzval vládu, aby nejpozději na březnovou schůzi sněmovny předložila návrh nové energetické koncepce státu.

Výbor se chce také sejít s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, aby je seznámili s tím, jak oni chtějí tyto problémy do budoucna řešit.