Národní ekonomická rada uvažuje o snížení sazby DPH u elektřiny

Praha - Členové Národní ekonomické rady vlády spolu s generálním ředitelem energetické společnosti ČEZ Martinem Romanem diskutují o nápadu snížit u elektřiny sazbu DPH z 19 na 15 procent. O takzvaném protikrizovém balíčku mají členové rady jednat poprvé příští týden. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

S návrhem za jednotlivými členy rady prý přišel Roman, aby ho zapracovali do svých projektů na oživení ekonomiky. Roman se k autorství návrhu podle listu sice nehlásí, ale podporuje ho. Podle jeho slov je elektřina možná jediné zboží, u kterého by se snížení DPH projevilo přímo v koncových cenách, a to by ulevilo všem lidem a firmám.

Pokles DPH o čtyři procentní body by znamenal pro domácnosti snížení měsíční platby zhruba o 20 až 30 korun. Pro velké firmy, které platí za proud miliony korun měsíčně, by šlo o desítky až stovky tisíc korun. Od ledna proud podražil lidem o deset procent, firmám o 15 až 18 procent.

Členové Národní ekonomické rady vlády se k nápadu většinou nechtějí vyjadřovat. „Pokud by to opravdu vedlo ke snížení koncové ceny elektřiny pro firmy, tak bych to podpořil,“ konstatoval člen rady a šéf ruské divize automobilky Volkswagen Martin Jahn. Další člen rady a hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček řekl novinám, že návrh na snížení daně z elektřiny „lítá ve vzduchu. “Ale nevím, jestli to někdo nakonec oficiálně navrhne," dodal.

Ministr financí Miroslav Kalouskek je jiného názoru. Výpadek příjmů z DPH by byl citelný zásah do státního rozpočtu. „Podle mě to není návrh, o kterém by se vůbec mělo diskutovat,“ reagoval. Podle něj by měla protikrizová opatření směřovat hlavně k povzbuzení poptávky, vyšší spotřebě a zaměstnanosti. „Snížení DPH z elektřiny nic z toho neřeší,“ podotkl.

Podle Hospodářské komory je naopak drahá elektřina jednou z hlavních překážek rozjezdu ekonomiky. Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl zase očekává, že elektřina zlevní i bez poklesu DPH.