Luhačovice: Druhý den jednání ministrů práce a sociálních věcí

Luhačovice - V Luhačovicích na Zlínsku dnes pokračuje dvoudenní neformální zasedání ministrů práce a sociálních věcí Evropské unie. Jednáním předsedá český ministr Petr Nečas. Jde o první velkou akci českého předsednictví Evropské unii, která se v Česku koná mimo hlavní město. Později se takzvané ministeriády uskuteční také v Brně, Litoměřicích, Mariánských Lázních a Hluboké nad Vltavou.

Jedním z nejžhavějších témat luhačovického zasedání dnes budou diskuse o odstranění překážek, které brání novým členským zemím EU včetně Česka pracovat v některých státech původní patnáctky. Svůj pracovní trh zatím Čechům a dalším nováčkům neotevřely Německo, Rakousko, Belgie a Dánsko.

Německo a Rakousko zatím počítají s tím, že  své pracovní trhy otevřou nováčkům v unii až po dubnu 2011. Dobu, kdy mohou bránit svá pracovní místa, chtějí využít na maximum. Na setkání ministrů práce a sociálních věcí v Luhačovicích to naznačili zástupci obou zemí. Ministr Nečas, který schůzce předsedá, doufá, že svůj postoj ještě změní nebo alespoň zmírní.

Pozitivní zpráva přišla z Dánska a také Belgie. Dánsko už oznámilo, že chce plně otevřít svůj pracovní trh v květnu, Belgie o tom uvažuje. „Když Barrosova komise začínala, byly 3 země s plně otevřenými pracovními trhy, teď je to 23 zemí, to je posun,“ zdůraznil Špidla.

Mezi sledovaná témata patří také směrnice o pracovní době, na níž se neshodují poslanci Evropského parlamentu s představiteli členských států. Hraje se v ní o to, jestli bude platit pro zaměstnance zemí EU pracovní týden o maximálně 48 hodinách, nebo se budou moct lidé rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas. Na českém předsednictví leží úkol nalézt kompromis mezi státy, který pak ministři práce společně přednesou europoslancům.