Bulharsko bude jednat s EU o spuštění staré jaderné elektrárny

Sofia - Bulharský parlament dnes schválil vládě mandát k jednání s Evropskou komisí o znovunastartování dvou již odstavených jaderných reaktorů. Bulhaři si od tohoto kroku slibují kompenzaci energetického výpadku, který způsobilo nedávné přerušení přítoku plynu z Ruska. Od podobného záměru na spuštění elektrárny v Jaslovských Bohunicích dnes upustilo Slovensko.

Opětovné uvedení do dvou jaderných reaktorů elektrárny Kozloduj už dříve avizoval bulharský ministr hospodářství a energetiky Petar Dimitrov. Ten plynovou krizi označil za katastrofu pro bulharskou ekonomiku, a země si tak podle jeho slov zaslouží podporu Bruselu při vyrovnávání se s následky.

Dva bloky v Kozloduji po 440 megawattech byly uzavřeny ke konci roku 2006 jako podmínka vstupu země do EU. Bulharsku to však způsobilo velké finanční ztráty a na celém Balkáně to vyvolalo nedostatek elektřiny, provázený prudkým růstem cen. Vláda usilovala o možnost jejich opětovného spuštění, to však Brusel s odkazem na bezpečnostní normy nepovolil.

Bulharsko doplatilo na závislost na Rusku

Rusko-ukrajinský spor o ceny plynu vedl na počátku ledna k zastavení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu, což Bulharsko úplně odstřihlo od dodávek této suroviny. Bulharsko je ve spotřebě plynu zcela závislé na Rusku, a muselo proto výrazně omezit průmyslovou výrobu. Statisíce Bulharů se ocitly doma bez tepla, což vyvolalo hněv veřejnosti a pouliční protesty.

Minulý týden bulharská vláda zahájila technické přípravy na možné otevření jednoho z kozlodujských bloků. Uvedla, že v únoru požádá Evropskou komisi o příslušné povolení k obnovení výroby.

O opětném spuštění nedávno odstaveného bloku jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice uvažovalo kvůli plynové krizi i Slovensko, rovněž zcela závislé na dodávkách plynu z Ruska. Po kritice Bruselu však nakonec kabinet premiéra Roberta Fica nechal tuto možnost u ledu.