Britská ekonomika je v nejhorší kondici od 80. let

Londýn - Britský statistický úřad dnes potvrdil zprávy o hluboké recesi v ostrovním království. V posledním čtvrtletí loňského roku ztratila tamní ekonomika 1,5 procenta ze svého výkonu, a navázala tak na půlprocentní propad v předcházejících třech měsících. Velká Británie se tak dostala do první recese od roku 1991.

Poté, co se světová finanční krize prohnala britskými bankami, není na tamní makroekonomické údaje radostný pohled. Pokles byl v loňském čtvrtém čtvrtletí nejhlubší od roku 1980. Už ve třetím čtvrtletí padal HDP tempem 0,6 procenta. Británie tak pohodlně splnila obecnou definici hospodářské recese určenou dvěma po sobě jdoucími čtvrtletími záporného růstu.

V meziročním srovnání britský HDP klesl na konci roku o 1,8 procenta. V předešlém čtvrtletí ještě vykazovala ekonomika meziroční růst o 0,3 procenta. Díky solidním výsledkům v prvním pololetí si britské hospodářství ve statistikách celého roku 2008 ještě udrželo 0,7procentní růst, nejslabší za 16 let.

Rok 2009 ve znamení dvouprocentního propadu

To letos už se zřejmě britský HDP do černých čísel nepodívá. BBC předpokládá, že rok 2009 bude ve znamení poklesu o 2,1 procenta. Vláda v oficiální prognóze očekává snížení HDP o 0,75 až 1,25 procenta, ale ministr financí Alistair Darling tento týden naznačil, že v návrhu rozpočtu na jaře tyto odhady upraví.

Britský ministerský předseda Gordon Brown dnes prohlásil, že délka recese bude záviset na rozsahu mezinárodní spolupráce. "Je to důsledek globální finanční krize, kterou zažívá každá země a každý kontinent, takže bychom k ní měli přistupovat společně, řekl Brown v rozhlasovém rozhovoru. Podle něj bude záležet na tom, zda budou Spojené státy, Evropa a další země spolupracovat.

Neblýskání na lepší časy

Jenže experti zůstávají přes veškeré vládní snahy pesimističtí. „Těžko najít důvod, proč by se věci měly v dohledné budoucnosti zlepšit,“ řekl hlavní ekonom skupiny KPMG Andrew Smith. Reagoval tak na údaje o nezaměstnanosti v Británii. Počet lidí bez práce se už teď šplhá ke dvěma milionům, každý den se navíc objevují zprávy o dalších stovkách propuštěných lidí. Někteří analytici proto odhadují, že nezaměstnanost se dostane jako počátkem 90. let přes tři miliony.