Američtí demokraté předvedli, jak si představují podporu ekonomiky

Washington - Demokratičtí zástupci amerického Senátu v noci na dnešek předložili svou vlastní verzi podpory ekonomiky. Stejně jako dříve ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu navrhují, že na zvýšení výdajů a na daňové úlevy je třeba vynaložit celkem 825 miliard dolarů, v přepočtu víc než 18 bilionů korun.

Povolovací výbor Sněmovny reprezentantů tento týden schválil uvolnění 358 miliard dolarů na přímou podporu ekonomiky. Senátoři by rádi ještě 7 miliard dolarů přihodili. Peníze mají pomoci vytvořit nová pracovní místa a položit základy budoucího hospodářského růstu.

Kongres se snaží stihnout přípravu všech pasáží návrhu tak, aby bylo do poloviny února vše hotové ke schválení a prezident Barack Obama mohl návrh podepsat. Zatím se nezdá, že by proces někde váznul, takže splnění termínu je reálné. S balíkem na podporu ekonomiky více méně souhlasí i republikáni.

Demokratičtí členové finančního výboru Senátu v pátek navrhli vynaložit 275 miliard dolarů na snížení daní, což je stejná částka, s jakou na tyto účely počítá i podobný výbor ve sněmovně. O detailech návrhu budou jednat ještě další výbory.

Příští týden by měl o celém návrhu jednat povolovací výbor Senátu a předpokládá se, že sněmovna schválí jeho verzi. Republikáni si stěžovali, že potrvá léta, než se použije větší část opatření, Obama dal ale najevo, že by alespoň 75 procent stimulačního balíku mělo být použito do 30. září 2010.