Vláda poprvé jedná v novém složení. O změnách v rozpočtu a jádru

Praha - Topolánkův kabinet dnes poprvé zasedá v novém, aktualizovaném složení. Vláda má projednat také zprávu Nezávislé ekonomické komise vedené předsedou AV Václavem Pačesem, která doporučuje zvážit rozvoj jaderné energie. Právě o něm, jakožto alternativním zdroji, se přitom diskutovalo v souvislosti s nedávnou plynovou krizí. Hlavním tématem však budou změny ve státním rozpočtu na letošní rok, protože musí reflektovat snížené příjmy státu kvůli hospodářské krizi. Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že je schopné zkrátit výdaje rozpočtu pouze do 15 miliard korun, aniž by se změnil schodek rozpočtu. I tak se ovšem počítá s jeho nárůstem.

Krize, která zasáhla světová hospodářství, komplikuje život i českému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Úpravy státního rozpočtu totiž předpokládají i navýšení rozpočtového schodku, a to z 38,1 miliardy na miliard osmasedmdesát, což je hranice maastrichtských kritérií nutná pro přijetí eura. Za plánovanou změnu jej navíc kritizuje stínový protějšek z opoziční sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podle něj by rapidní navýšení schodku bylo v rozporu s platnou podobou zákona o státním rozpočtu na rok 2009.

Rudý šátek atomové energie čeká na Stranu zelených

Ministry čeká i „zelené“ téma, a to jaderná energetika. Zpráva Pačesovy komise uvádí, že do roku 2030 by podíl jaderné energie na celkové výrobě elektrické energie mohl dosáhnout až 77 procent. V Česku to zatím je 35 procent. Zpráva rovněž doporučuje prodloužit životnost českých jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech minimálně na 60 let, tedy do let 2062 a 2045.

Oponentura Pačesova dokumentu upozorňuje, že nepočítá se zásobami uhlí a možností rozšíření těžby. Obě zprávy by se měly stát podkladem nové státní energetické koncepce, nejsilnější vládní strana ODS i nejsilnější opoziční ČSSD však již nyní počítají s rozvojem jaderné energetiky až na polovinu veškeré produkce.

Do vlády míří kontroverzní návrh reformy vysokého školství

Na vládní stůl se dostane i další sporné téma: ministr školství Ondřej Liška předloží vládě tzv. bílou knihu, tedy návrh reformy vysokých škol. Počítá kromě zavedení školného také s vytvořením systému studentských půjček a se změnami v samosprávách univerzit. Proti jsou však zástupci univerzit podporovaní vládními lidovci. Univerzitám mimo jiné vadí, že dostatečně neřeší špatnou finanční situaci humanitních fakult, a Akademický senát Univerzity Karlovy proto v pátek oznámil, že vyzve zákonodárce, aby knihu odmítli a vrátili ji ministerstvu k přepracování.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas kolegům předloží návrh, který by měl lidem umožnit, aby si dobrovolně mohli převádět část peněz vkládaných do povinného důchodového pojištění ze státního systému do soukromých fondů. KDU-ČSL chce případné změny ještě před rozhodnutím vlády projednat v koalici. „Návrh počítá s tím, že si lidé budou přispívat na důchod, tím se dál prohloubí rozdíl mezi bohatými a chudými, chceme proto přesná čísla,“ řekl předseda lidovců Jiří Čunek.