Propouští se. Stavy snižují kavárny Starbucks nebo Škoda Auto

Praha/NewYork - Propouštění kvůli ekonomické krizi pokračuje. Snížení pracovních míst plánuje pro letošní rok řada velkých společností po celém světě, například kavárenský řetězec Starbucks, nizozemská banka ING, britské ocelárny Corus nebo z domácích automobilka Škoda.

Dva a půl tisíce zaměstnanců Škodovky si bude muset hledat nové místo. Už patnáct set lidí propustila na konci roku a do června omezila výrobu na čtyři dny v týdnu. Stále jde ale podle zástupců automobilky jen o agenturní zaměstnance.

Britský ocelárenský gigant Corus, který v domovské zemi zaměstnává přes 24 tisíc lidí, jich teď propustí až 3,5 tisíce. Zavírat pobočky ale firma neplánuje. Naopak očekává, že se za ni postaví vláda a zadotuje jejich podnikání, podobně jako u problémových bank.

Zeštíhlovat se chystá i nizozemská banka ING, která působí i v Česku. Propustí 7 tisíc lidí, podle svých odhadů tak ušetří přes miliardu eur. Za záruky banky se postaví nizozemská vláda. Banka v očekávání historické ztráty za poslední kvartál uplynulého roku až ve výši 3,3 miliardy eur navíc vymění management, zvažuje i opuštění některých svých aktivit včetně partnerství se stájí Renault v seriálu Formule 1.

Snížit pracovní místa chtějí i firmy ve Spojených státech. O práci například přijde asi tisíc lidí celosvětového kavárenského řetězce Starbucks, který má pobočky i v Praze. Týká se to hlavně lidí z ústředí firmy v Seattlu. Starbucks plánuje ve Spojených státech zavřít až 600 kaváren.

Propouští i největší světový výrobce těžebních a stavebních strojů Caterpillar Inc. ze Spojených států. Vytvořil v posledním čtvrtletí minulého roku čistý zisk 661 milionů dolarů, meziročně se výsledek snížil o 32 procent a další pokles zisku podnik očekává v letošním roce. Caterpillar to v dnešní zprávě vysvětlil pokračující hospodářskou krizí a oznámil plán snížit stav zaměstnanců zhruba o 20 tisíc lidí, což odpovídá 20 procentům stavu. Dalších 6 tisíc zaměstnanců propustí i těžařská společnost BHP Billiton.