Maďaři s Topolánkem hledají prostředky pro Nabucco

Budapešť/Praha - V Budapešti se scházejí příznivci projektu, který by měl zavést plyn od Kaspického moře a zemí střední Asie do Evropy. Minout by měl Rusko. Projekt je známý řadu let a konkuruje si s projektem "jižního proudu" ruskými technologiemi pod Kaspickým mořem a odborníci počítají, že šanci na realizaci má jen jeden z nich. Ten bez ruského přispění, Nabucco, by měl stát 220 miliard eur a mj. prostředky na jeho výstavbu teď hledají delegace setkání.

Evropa doposud byla hodně nesvorná, co se preferencí projektu týče, evropské firmy se podílejí na obou z nich, současná plynová krize týkající se dodávek ruského plynu přes Ukrajinu ale přidala trumfy do rukou favorizátorů Nabucca.

Nicméně budapešťská schůzka usadí k jednomu stolu nemnoho delegací nejvyšší úrovně. O Nabuccu hodlají diskutovat český premiér Mirek Topolánek, ázerbájdžánský prezident Aliev, bulharský kolega Stanišev, představitelé Evropské unie a zástupci některých významných bank, další pozvaní vyslali na schůzku jen reprezentaci nižší úrovně.

Konkrétní materiál však konferenci chybí. Snad jen Maďarsko předložilo minulý týden Evropské unii mezivládní dohodu ohledně financování, podmínek odstoupení od účasti na projektu a některých právních záruk. Ukončení dohody by mohlo podle Maďarů uspět v létě. „Klíčovou podmínkou všech zúčastněných stran je, že žádná země by neblokovala průtok plynu ať už z jakýchkoliv důvodů,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek narážku na možnou ukrajinskou blokaci plynu starou několik týdnů.

Dohoda má ale řadu problémů. „Rusové oficiálně tvrdí, že Nabucco vítají,“ pozoruje zpravodaj České televize v Moskvě Josef Pazderka. Je to ale pro ně jistě citlivé téma. „Další spor visí ve vzduchu od Turecka, premiér Erdogan vyhlásil, že Turecko by spoluúčast na projektu mohlo podmínit vstupem do Evropské unie,“ upozornil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Topolánek: Nabucco velké země moc nepálí

Složitá situace panuje i napříč Evropskou unií. Jenotlivé členské státy se totiž na projekt dívají různou optikou. Topolánek se večer nechal slyšet, že Nabucco příliš nepálí především velké země, jako jsou Německo, Francie, Británie či Itálie. Ty mají vlastní možnosti, jak se surovinou zásobovat.

Mirek Topolánek, český premiér:

„Pokud tady (v Budapešti) nedojde k určité shodě i s velkými zeměmi EU, bude to pro mě znamenat nejen zklamání, ale i určité potvrzení mých všech eurorealistických obav.“