American Express klesl zisk o 80 procent, mění se na banku

New York - Zisk vydavatele kreditních karet American Express se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 propadl o téměř 80 procent na 172 milionů dolarů (3,6 miliardy korun). Firma to dnes oznámila s tím, že pokles ziskovosti nastal především kvůli vyšším úvěrovým ztrátám, poklesu spotřebitelských výdajů a silnějšímu kurzu dolaru.

Celkové tržby společnosti American Express klesly o 11 procent na 6,51 miliardy dolarů. „Toto je jedno z nejobtížnějších provozních prostředí, jež jsme viděli za desítky let. Trh s bydlením se nadále zhoršuje, nezaměstnanost výrazně stoupla a maloobchodníci zaznamenali jeden z největších poklesů za řadu let,“ uvedl generální ředitel podniku Kenneth Chenault.

Finanční ředitel AE Dan Henry upozornil, že výdaje držitelů kreditních karet pravděpodobně zůstanou velmi slabé také v letošním roce. Dodal, že firma počítá rovněž s růstem objemu odpisů a včas nesplacených úvěrů. Americká centrální banka (Fed) v listopadu vyhověla žádosti firmy American Express a povolila její přeměnu na bankovní holding. To znamená, že společnost už nebude jen vydávat platební karty, ale bude moci také přijímat vklady obyvatel a fungovat jako banka.