Španělská Banco Santander nabízí odškodnění klientům z případu Madoff

Madrid - Španělská Banco Santander, podle agentur největší banka eurozóny, nabízí 1,8 miliardy dolarů na odškodnění klientů, kteří přišli o peníze kvůli údajným machinacím amerického finančníka Bernarda Madoffa. Banka dnes ale oznámila, že nabízí kompenzace jen jednotlivcům a nikoli investujícím institucím. Bance hrozila hromadná žaloba za špatné investiční rozhodnutí, právníci, kteří "tah" na banku připravovali, rozhodnutí Santanderu vítají. Celkem podle odhadů banky svěřila Madoffovi 3,1 miliardy dolarů.

Banka se namočila do případu tak, že její fond Optimal Strategic US Equity pověřil Madoffa, aby za klienty banky Santander investoval. Nyní banka nabízí, že těmto investorům vrátí jejich původní vklady, a to formou prioritních akcií. Nevyplatí jim ale úroky, které vzrostly transakcemi finančníka.

Kvůli ztrátám v souvislosti s Madoffovými aktivitami se v Miami soudí se španělskou bankou skupina amerických investorů. Ti obviňují Santander z toho, že kroky amerického finančníka patřičně neprověřovala.

Madoff je podezřelý, že oklamal investory takzvaným pyramidovým systémem, který slibuje nebývalou návratnost a vyplácí první investory penězi od těch, kteří do něj vstoupili později. V Česku se těmto systémům říká také letadlo.

Madoff se koncem loňského roku k podvodům přiznal. Podle některých odhadů mohl zpronevěřit z peněz klientů až rekordních 50 miliard dolarů. Pokud se údajná zpronevěra prokáže, půjde zřejmě o největší defraudaci v historii amerických burz.