Vláda musí rozproudit úvěry a podpořit zaměstnanost, shodla se tripartita

Praha - Hlavními prioritami v boji s dopady světové finanční krize na českou ekonomiku jsou oživení úvěrového trhu a podpora zaměstnanosti. Shodli se na tom po dnešním mimořádném jednání tripartity vláda se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Kabinet bude dál pokračovat v přijímání dlouhodobých opatření, jako bylo nedávné snižování sociálního pojištění či snížení daní a vyhne se intervencím, které by směřovali jen do některých částí ekonomiky.

Banky v obavách z finanční krize omezily poskytování úvěrů. Navíc se půjčky také výrazně zdražily. Pro firmy je tak daleko náročnější dostat se k penězům pro financování běžného provozu. To se samozřejmě odráží v oslabení celé ekonomiky.

„Shodli jsme se, že například zamrznutí úvěrů je něco, co může mít devastující dopad na českou ekonomiku,“ řekl po dnešní schůzce tripartity ministr práce a sociálních věcí. „Je zájmem všech tří stran udělat kroky, které povedou k maximální možné udržitelné zaměstnanosti občanů České republiky,“ dodal.

Peníze na ruku firmy nedostanou

O poznání méně si už však vláda s odbory notovala, pokud jde o konkrétní podobu jednotlivých opatření. Zatímco vláda vyznává spíše plošné zásahy do ekonomiky, odboráři upřednostňují rychlá řešení. „Naším cílem je jít cestou spíše plošných opatření než nějakých selektivních, kde bychom vybírali sektory ekonomiky, kterým pomůžeme, a sektory, kterým nepomůžeme,“ zdůraznil Nečas.

Nejednoznačný pohled má kabinet také na další z navrhovaných opatření odborářů. Jedná se o zvýšení státních výdajů na rozvoj infrastruktury. Nečas zdůrazňuje, že výdaje rozpočtu na tyto projekty se v posledních dvou letech zvýšily na dvojnásobek. „V podstatě se blížíme jakési absorpční schopnosti českého stavebního průmyslu ve velkých infrastrukturních projektech typu silnice, dálnice, železniční koridory,“ řekl.

Dnešního jednání se také poprvé po téměř jednom roce zúčastnil i premiér Mirek Topolánek, který na schůzku tripartity nepřišel od loňského března. Tehdy odboráři zasedání opustili na protest proti jednání premiéra a údajným urážkám z jeho strany.

Vláda, odbory i zaměstnavatelé se dnes shodli, že projevy globální recese v české ekonomice budou hlavním tématem také na jejich příští schůzce. Ta by se, vzhledem k závažnosti současných problémů, mohla konat i dříve než v původně plánovaném termínu 19. února.