Možný „katalyzátor“ krize Clinton: Demonstrujte důvěru ekonomice

Davos - Kooperace, to je nejčastější termín skloňovaný mezi bankéři, obchodníky a státníky v Davosu. Všichni delegáti navíc varují před přílišným protekcionismem, který se rozhostil ve světových ekonomikách. Jedním z nejatraktivnějších řečníků druhého dne fóra byl dřívější americký prezident Bill Clinton. A přišel s poselstvím politikům, aby dělali něco rozumného, dali lidem důvěru tím, že jim ukážou, že oni ekonomice věří. Firmám, věnují-li se výrobě nebo službám, aby věřili jen produktům, které jsou potřebné ve 21. století.

„V ekonomikách je teď příliš mnoho napětí a strachu na to, aby se uzavíraly nové obchodní dohody a standardy,“ zpozoroval Clinton. Státy začínají chránit svá odvětví před zahraniční konkurencí a toho se prý musí vyvarovat.

Kuriózní příklad: Zatímco ruský premiér Vladimir Putin lobbuje za opatrnost vlád v zasahování do ekonomiky, Spojené státy zestátňují. „V jakém světě to žijeme, Bille?“ píchnul si do „nových pořádků“ moderátor Clintonova výstupu Klaus Schwab. Ten oponoval, že bez fungujících bank se ekonomika na nohy nepostaví.

„Čína má pravdu, za všechno můžou Spojené státy,“ začal Clinton. Následně shrnul známé příčiny a průběh finanční krize. „Dali jsme mnoho peněz do podpory bydlení,“ připomněl chybu své administrativy, která podle mnohých expertů vedla k rozkladu finančního systému. „Musíme se vrátit k tradičnímu bankovnictví,“ vyzval posluchače davoského fóra 42. prezident Spojených států.

Vlnu protekcionismu začínají nejvíc pociťovat otevřené exportní ekonomiky. K ochraně domácích trhů a pracovních příležitostí před zahraniční konkurencí má tendenci nutit světová hospodářská krize, uvedl indický ministr obchodu Kamal Nath. Dodal, že Indie již pociťuje rostoucí známky protekcionismu a bude na to reagovat, aby své exportéry ochránila.

Na Světové ekonomické fórum v Davosu dnes přijel také český prezident Václav Klaus. Mezi 2500 účastníky davoských schůzek bude více než 40 hlav států. Vedle šéfů vlád Ruska a Číny se fóra účastní i britský premiér Gordon Brown, německá kancléřka Angela Merkelová, japonský premiér Taró Aso nebo předseda Evropské komise José Barroso.