Ministerstvo financí: Ekonomika poroste o 1,4 procenta

Praha - Česká ekonomika by letos měla růst tempem 1,4 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy ministerstva financí. Stejný výsledek už dříve avizoval šéf rezortu Miroslav Kalousek. Konečné tempo českého hospodářství by však mohlo být i výrazně pomalejší. Ministerstvo muselo kvůli dopadům finanční krize seškrtat svůj podzimní odhad. Ještě v říjnu počítalo s růstem 3,7 procenta.

Podle ministerstva zatím makroekonomické ukazatele naznačují, že by se česká ekonomika mohla recesi vyhnout, plně vyloučit ji však nelze. S poklesem hrubého domácího produktu počítají někteří analytici. „Náš základní odhad počítá už s dvouprocentním poklesem HDP v letošním roce,“ uvedl například analytik Patria Online Tomáš Vlk. Podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče česká ekonomika vykáže letos pokles HDP o půl procenta, přičemž se tento odhad může podle něj ještě zhoršit.

ČNB - pesimista i optimista

Hned dvě varianty vývoje domácího hospodářství si raději připravila Česká národní banka (ČNB). Optimističtější verze počítá s tím, že si ekonomika udrží tempo 2,9 procenta. Pesimističtější však pro rok 2009 věští jen půlprocentní růst.

Akruální prognózy růstu české ekonomiky v roce 2009:

EBRD: +0,1 procenta

Ministerstvo financí: +1,4 procenta

Evropská komise: +1,7 procenta

ČNB: +0,5 až +2,9 procenta

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma se nedávno nechal slyšet, že ekonomika bude zřejmě slabší, než jak ji očekává oficiální předpověď. Členka bankovní rady Eva Zamrazilová pak nevylučuje, že růst HDP letos zpomalí až ke kladné nule. Novou prognózu ČNB zveřejní ve čtvrtek.

S černou předpovědí přišla v úterý také Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Podle ní má před sebou Česko rok stagnace. HDP by si mělo připsat pouhou desetinu procenta.

Světlé zítřky v roce 2010

Přestože hloubka dopadů krize většinu odborníků překvapila, měla by se česká ekonomika začít vzpamatovávat ještě letos. V roce 2010 pak čekají analytici ministerstva růst o 2,1 procenta. Zároveň ale také upozorňují, že vzhledem k otevřenosti české ekonomiky a vývoji v zahraničí je nyní předpověď dalšího ekonomického vývoje hodně nejistá.