V Davosu se dnes diskutovalo hlavně o nebezpečí protekcionismu

Davos - Světoví politici a podnikatelé dnes na Světovém ekonomickém fóru v Davosu diskutují hlavně o tom, jak čelit zvýšenému nebezpečí obchodního protekcionismu. Aktivní jsou v Davosu i obchodní vyjednavači, kteří se zde zabývají možnostmi oživení globální obchodní dohody v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Ta je stále více považována za nástroj nezbytný pro odvrácení hrozby ochranářství, kterou zvýšila nynější finanční krize a hluboká ekonomická recese. Německá kancléřka Angela Merkelová také už včera vyzvala, aby se při OSN zřídila ekonomická rada, podobně jako po druhé světové válce vznikla Rada bezpečnosti.

Před ochranářskými tendencemi varoval již v pátek britský premiér Gordon Brown a dnes na svá předchozí vyjádření navázal. Řekl, že potíže vyvolané finanční krizí nejsou důvodem pro opuštění volného obchodu a mezinárodní spolupráce. „Není to jako ve 30. letech. Svět může postupovat společně,“ prohlásil Brown.

Před vzmáhajícím se protekcionismem, který se nyní projevuje zejména v plánech nové americké vlády, varoval v Davosu rovněž japonský premiér Taró Aso, brazilský ministr zahraničí Celso Amorim, kanadský ministr financí Jim Flaherty nebo český prezident Václav Klaus. Dokonce i Christine Lagardeová, ministryně financí a hospodářství Francie, země známé silnými ochranářskými tendencemi, zdůraznila, že pomoc slábnoucímu průmyslu nesmí poškodit volný obchod.

Obavy politiků a podnikatelů z protekcionismu se nyní konkrétně týkají zejména kroků Washingtonu. Vláda prezidenta Baracka Obamy zahrnula do připravovaného plánu na oživení ekonomiky ustanovení „Buy America“, které nařizuje využívat v projektech financovaných těmito penězi jen některé americké produkty.

Vládne strach, že USA se uchýlí ke strategii, kterou uplatnily na počátku velké hospodářské krize 30. let, kdy zvýšily cla na tisíce položek zahraničního zboží. To tehdy vyvolalo podobné kroky v celém světě, což celou krizi výrazně zostřilo a globálně rozšířilo.

V Davosu se dnes sešli ministři a obchodní vyjednavači dvacítky ekonomicky významných zemí. Slíbili v letošním roce vyřešit zbylé rozpory, které brání dokončit takzvané katarské kolo jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci WTO. V prohlášení vydaném po dnešní schůzce se rovněž zavázali, že se zdrží budování nových obchodních bariér.

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan
Zdroj: ČT24