Španělsko musí podle ministra průmyslu omezit dovozy

Madrid - Všeobecné obavy z protekcionismu jako populistické odpovědi na ekonomickou krizi se naplňují. V dnešním vydání listu La Razon totiž španělský ministr průmyslu Miguel Sebastian napsal, že Španělsko musí nutně omezit dovozy a využívat více domácí produkci, protože má příliš vysoký obchodní deficit a potřebuje se dostat z recese.

„V Evropě není žádná jiná země, která by pociťovala tak závažnou a naléhavou potřebu omezit své dovozy,“ řekl socialistický ministr. Španělé by podle něj měli kupovat španělské zboží a služby, aby tím přispěli k nápravě obchodního deficitu a pomohli zemi vymanit se z hospodářské recese.

Deficit španělského běžného účtu platební bilance, což je nejširší měřítko obchodní výměny země, byl v roce 2007 v absolutním vyjádření druhý nejvyšší na světě za schodkem Spojených států. Španělsko v minulých letech zažívalo silný boom spotřeby a obytné výstavby, loni však nastal propad a země se ve druhé polovině roku ocitla v recesi.

Hrozba vzmáhajícího se obchodního ochranářství byla jedním z hlavních témat diskusí letošního Světového ekonomického fóra v Davosu. Velké obavy panují zejména z přístupu nové americké vlády, která zahrnula do připravovaného plánu na oživení ekonomiky ustanovení o povinném nákupu americké produkce.

V této souvislosti se vracejí vzpomínky na Velkou hospodářskou krizi 30. let minulého století, kdy po rozsáhlém zvýšení cel v USA následovaly podobné kroky po celém světě, které celou krizi výrazně prohloubily.