ČSÚ hlásí poprvé od roku 2005 čtvrtletní nárůst nezaměstnanosti

Praha - Míra nezaměstnanosti podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v posledním čtvrtletí roku 2008 klesla o 0,5 procentního bodu na 4,4 procenta. Po očištění od sezonních vlivů již ale trend tak příznivý nebyl. Oproti 3. kvartálu očištěná míra nezaměstnanosti vzrostla o 0,1 procentního bodu.

Průměrný počet nezaměstnaných očištěný od sezonních vlivů vzrostl v posledním čtvrtletí o 4900 osob. „Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 tak dochází poprvé od roku 2005 ke zvýšení počtu nezaměstnaných osob v ČR ve srovnání s předchozím čtvrtletím,“ informoval Český statistický úřad. Největší nárůstu počtu nezaměstnaných přitom hlásí Praha, Středočeský kraj a kraje, kde je počet lidí bez práce tradičně vyšší.

Nezaměstnanost ve čtvrtém čtvrtletí 2008:

  • ČSÚ: 4,4 %
  • Ministerstvo práce 5,4 %

"Nové údaje vyznívají ještě celkem pozitivně, nicméně dnešní realita je už někde jinde. Je třeba počítat s tím, že na trhu práce už došlo k obratu dřívějšího pozitivního trendu a nyní nás čeká delší období klesající
zaměstnanosti, s níž jde ruku v ruce rostoucí nezaměstnanost," uvedl
analytik ČSOB Petr Dufek.

Důvod obratu trendu je podle odborníků zcela evidentní. „V současné době se už částečně projevují dopady globální ekonomické krize, které ovlivňují zaměstnanost i v našich podnicích,“ řekl České televizi mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Údaje statistického úřadu jsou přitom výrazně příznivější než evidence, kterou vede ministerstvo práce a sociálních věcí. Zatímco ČSÚ hovoří o nezaměstnanosti na úrovni 4,4 procenta, podle ministerstva dosáhla ve čtvrtém kvartále 5,4 procenta. Rozdíl je způsoben rozdílnou metodikou výpočtu.

Celkově byl rok 2008 lepší než rok předchozí

Nejméně nezaměstnaných je mezi vysokoškoláky

„Propouští se i vysokoškoláci, ale na druhou stranu oni si vždy rychle najdou jiné místo, protože hlad po kvalifikované pracovní síle přetrvává,“ identifikoval důvod rozdílů analytik ČSÚ Dalibor Holý.

  • Srovnání počtu nezaměstnaných v letech 2007 a 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/652/65148.jpg
  • Nezaměstnanost podle vzdělání autor: ČT24, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/652/65147.jpg