Koruna je vůči dolaru nejníž od října 2006

Praha - Koruna dál oslabuje proti euru i dolaru, dopoledne se vůči americké měně dostala až na hranici 22,15 Kč/USD, což je nejméně za posledních 27 měsíců. Ještě nedávno byl přitom kurz o pět, resp. o šest korun nižší. A podle předpovědí analytiků bude tento trend nadále pokračovat, stejně jako bude slábnout česká ekonomika. Investiční banka Goldman Sachs dokonce předpovídá, že by mohlo být euro do půl roku za 32 korun.

Koruně příliš nepomáhají ostatní měny v regionu, maďarský forint se totiž pohybuje těsně pod psychologickou hranicí 300 forintů za euro. A pokud tuto hranici prolomí, odnese to i česká koruna, domnívá se analytik Patria Finance Tomáš Vlk. 

Ve čtvrtek navíc zasedá Česká národní banka a většina analytiků očekává, že sníží úrokové sazby o půl procenta. Tento krok by mohl ještě více oslabit českou měnu. Snížení sazeb nahrává nízká inflace a vývoj ekonomiky, který hraničí s recesí. Základní úroková sazby by tak měla ve čtvrtek klesnout na 1,75 procenta. Dno úrokových sazeb pak pro letošek odhadují analytici kolem jednoho procenta. 

Exportérům může koruna pomoct, potřebují ale zakázky

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla má oslabování koruny tři důvody. Tím prvním jsou horší makroekonomické ukazatele z celého regionu Střední Evropy, investoři se proto přesouvají do jiných evropských regionů. Navíc posiluje americký dolar, investoři se proto obecně místo Evropy zaměřují na Ameriku. Třetím důvodem jsou pak nižší tržby exportérů v eurech, tím pádem se euro méně směňuje za koruny. 

Oslabující korunu vítají zejména exportéři - jejich zboží se díky nižšímu kurzu bude lépe prodávat. Mohli by tak lépe čelit dopadům ekonomické krize. Aleš Michl ovšem brzdí přílišné nadšení, většina firem má totiž kurz nasmlouvaný dopředu, proto jim současné oslabování příliš nepomůže. „Druhou stranou mince je, pokud by koruna slábla dalšího půl roku, pak si myslím, že ta výhoda nabyde na účinnosti,“ doplňuje analytik. K tomu ovšem exportéři potřebují nové zakázky, které rychle ubývají - jen v lednu poklesly až o 30 procent. „My jsme si v létě mysleli, že silná koruna spolu s drahou naftou je smrtící kombinace a nic horšího nemůže přijít. Teď je sice situace opačná, ale bohužel nejsou zakázky, takže když není práce, nelze ani z té slabé koruny a levnější nafty profitovat,“ stěžuje si mluvčí společnosti ČESMAD Martin Felix.

Vydáno pod