Mezinárodní měnový fond předpovídá Číně růst jen o 6,7 procenta

Singapur - Mezinárodní měnový fond očekává, že v Číně letos hrubý domácí produkt poroste jen o 6,7 procenta. Vyšší, až osmiprocentní tempo není podle šéfa fondu Dominiqua Strausse-Kahna nereálné, jeho jeho případné dosažení by však bylo pro nejlidnatější zemi světa velmi náročné. Čína má prý stále prostor pro další fiskální podporu, i když už na zlepšení stavu ekonomiky na konci loňského roku poskytla čtyři biliony jüanů (asi 12,9 bilionu Kč).

Asijské ekonomiky obecně jsou finanční krizí zasaženy velmi tvrdě, protože většina z nich je závislá na exportu. Podle fondu je proto nutné, aby se zlepšila i celková situace globální ekonomiky, jinak se Asie sama z problémů tak rychle nedostane. Experti nicméně předpokládají, že by se Asie jako celek mohla zotavit příští rok. 

Asie podle Strausse-Kahna musí podpořit domácí poptávku, aby nebyla tak závislá na vývozu do Spojených států a evropských zemí. Šéf MMF ale připouští, že takovou změnu nelze čekat přes noc. „Je možné, aby Asie zaznamenala oživení, i když zbytek světa na tom bude špatně,“ podotkl šéf měnového fondu. 

MMF ještě v listopadu předpovídal, že Asie jako celek vykáže v letošním roce růst HDP 4,9 procenta. Nyní ale prognózu výrazně revidoval směrem dolů a očekává, že růst bude činit asi 2,7 procenta. „Je to velmi nejisté, horší výsledek nelze vyloučit. Je možné, že to bude i lepší, riziko výraznějšího poklesu je však mnohem vyšší,“ upozornil šéf měnového fondu. 

Podobně fond snížíl minulý týden odhad růstu HDP pro většinu zemí světa. Předchozí prognóza byla z listopadu, a nová úprava odhadů tak podle expertů jen svědčí o tom, že dopady krize se šíří velmi rychle.