Odhad růstu slovenské ekonomiky už snížilo i ministerstvo financí

Bratislava - Slovenské ministerstvo financí znovu snížilo letošní odhad růstu slovenské ekonomiky o více než dvě procenta. Doposud počítalo s růstem o 4,6 procenta, svou prognózu teď ale upravilo na 2,4 %. Následovalo tak krok Slovenské centrální banky, která včera upravila předpověď růstů HDP na 1,7 až 2,5 %. Ministerstvo financí snížilo výhled růstu ekonomiky na rok 2009 už loni v listopadu, a to o téměř dva procentní body.

Ministr financí Ján Počiatek uvedl podle agentury Reuters, že by kvůli horšímu výkonu hospodářství mohly poklesnout příjmy do státního rozpočtu o 330 milionů eur (asi 9,4 miliardy korun). V extrémním případě prý bude potřeba přehodnotit i výši naplánovaného deficitu na letošek. Rozpočet zatím počítá se schodkem veřejných financí ve výši 2,08 % HDP. 

Evropská komise v lednové prognóze předpověděla, že slovenská ekonomika letos zpomalí na 2,7 procenta z loňských více než sedmi procent. Komise však nepočítala s dopady lednové plynové krize, která růst HDP zřejmě také ovlivní. 

V České republice nejnovější prognóza ministerstva financí počítá s hospodářským růstem o 1,4 procenta s tím, že růst může být nižší. Česká národní banka podle aktuální prognózy odhaduje zvýšení HDP o 2,9 procenta. Podle nedávných vyjádření členů bankovní rady ale bude v letošním roce růst pravděpodobně odpovídat spíše alternativnímu, pesimističtějšímu výhledu ČNB, který počítá se zpomalením zhruba na 0,5 procenta.