Výčet obětí kauzy Madoff vydá na 160 stran

New York - Defraudace finančníka Bernarda Madoffa připravila investory jeho fondů o odhadem 50 miliard dolarů. Oběťmi jeho finančních machinací jsou nadnárodní banky, odborové svazy, nadace, majitelé sportovních klubů, celebrity i příslušníci Madoffovy rodiny, spočítal likvidátor Madoffových investičních společností. Vyšetřování, ve kterém za užívání takzvaného Ponzi schématu, v Česku známém jako letadlo, hrozí doposud respektovanému finančníkovi až 20 let odnětí svobody a vysoká pokuta, pokračuje, Madoff je zatím pod dohledem úřadů v domácím vězení.

Tisíce předpokládaných obětí čítá 162stránkový svazek správce Madoffových fondů. Mezi postiženými jsou i jména jako John Malkovich (předpokládá se, že jde o známého herce), Sandy Koufax (zřejmě legendární hráč baseballu), Kolumbijská univerzita, Nadace Elieho Wiesela nebo banka Santander.

Samotný Madoff čeká na pokračování vyšetřování, ve kterém už svou vinu de facto přiznal, v domácím vězení ve svém luxusním newyorském apartmánu. Kauce jej přišla na 10 milionů dolarů.