Češi žijí v daňové nejistotě, trpí tím poptávka po užitkových vozech

Praha - Prodej nových osobních aut v tuzemsku v lednu meziročně klesl o 12,3 procenta na 8842 vozů. Za pokles může především menší zájem firemních zákazníků, kteří s koupí vyčkávají na možné zavedení odpočtu DPH, které by mohlo platit od jara. Uvedl to dnes Svaz dovozců automobilů. Propad prodejů je srovnatelný s Německem, ještě horší je situace na italském a britském trhu.

Zatímco prodej firmám klesl o 36,5 procenta, zájem domácností o nová auta naopak díky slevám a akčním nabídkám vzrostl o 13,5 procenta. Prodej soukromým osobám přitom představoval 63procentní podíl na celkovém prodeji.

„Zanedlouho skončí i ty slevové akce, protože ty automobilky už nebudou mít kam jít s tou cenou dolů, a i to může být takový impuls, že ty lidi uvidí, že ceny se zastavily a začnou auta znovu kupovat,“ předpovídá budoucí vývoj na trhu šéfredaktor magazínu Autohit Jakub Rejlek.

Nejistota ohledně daňových předpisů se projevila v kategorii lehkých užitkových aut, která zaznamenala propad o 37 procent na 3634 aut. „Toto výrazné snížení a postupné zvyšování počtu neodebraných vozidel značně finančně zatěžuje jejich dodavatele a lze předpokládat, že v následujících měsících může dojít ještě k výraznějšímu zhoršení,“ postěžoval si . „Změny předpisů o DPH by měly přijít co nejdříve,“ dodal.

Nejprodávanější značky, leden 2009

Osobní auta Škoda 2506 Volkswagen 729 Ford 671

Lehké užitkové vozy

  1. Škoda 680
  2. Volkswagen 460
  3. Renault 290


Ještě nepřehlednější situace je na západoevropských trzích. Itálie hlásí třetinový propad prodejů, podobně jako Velká Británie, kde prodeje klesly na nejnižší úroveň za posledních 34 let. Prodeje se prudce snižují i ve Francii nebo Německu.