Cashback daní pro živnostníky jen do 100 tisíc, šrotovné jen pro auta do 400 tisíc

Praha - Návrhy na daňové prázdniny pro živnostníky, které ve čtvrtek představila některá média, dostávají konkrétní obrysy. V rozhovoru pro Hospodářské noviny je v pátek konkretizoval ministr průmyslu Martin Říman, současně uvedl, že diskutovaná šrotovací prémie by příslušela jen pro majitele nových levných aut. Úlevy pro jednotlivé skupiny obyvatel nebo průmyslové sektory se ale nelíbí ministru financí Kalouskovi ani Národní ekonomické radě vlády.

Podle Římana by stát živnostníkům nevracel všechny daně za rok 2007, ale jen jejich část. Říman deníku řekl, že by živnostníci dostali zpět maximálně 100 až 150 tisíc korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je návrh diskriminační. „Jediný možný přístup je rovný přístup ke všem daňovým poplatníkům,“ uvedl Kalousek.

Podpořit malé a střední podnikatele chce Národní ekonomická rada vlády. V nejbližších dnech má představit první balík opatření v boji proti padající ekonomice. V úvahu podle ní přicházejí zálohy evropských strukturálních fondů. Nápad takzvaného NERVu obhajuje jeden s jeho členů Michal Mejstřík: „Bylo by to hlavně rozpočtově neutrální opatření“. Naopak jeho kolega Jiří Schwarz vidí jistá rizika v případě, že by se dotované projekty nerealizovaly.

Šrotovné jen za levná auta

Říman v Hospodářských novinách také upřesnil, jak by mohl stát dotovat nákup nových aut. Lidé by dostávali šrotovací prémii 30 tisíc korun jen za auto, které by bylo levnější než 400 tisíc korun. Zároveň by ale museli vrátit své vlastní auto, které by bylo starší než deset let.