ČSA chce i majitel Čedoku, finanční skupina Odien

Praha - O privatizaci ČSA, jejíž zájem mají uchazeči deklarovat od včerejška do 23. března, se hlásí i finanční skupina Odien, která v tuzemsku vlastní cestovní kancelář Čedok. Finanční skupina se tak připojila k ruské společnosti Aeroflot a českým aerolinkám Travel Service, které zájem o českého národního dopravce vyjádřily již dříve. Odien by do boje o devět desetin podílu v aerolinkách šel ale pravděpodobně partnerstvím s některou jinou leteckou společností.

„Odien zájem o koupi Českých aerolinií má,“ řekl mluvčí Odienu Tomáš Brejcha. Detaily účasti firmy v privatizaci se však budou teprve řešit. Není například jasné, zda Odien půjde do soutěže s partnerem. Je však pravděpodobné, že se skupina spojí s některou leteckou společností, v soutěži bude hrát roli mimo jiné zkušenost s provozováním letecké dopravy.

Ministerstvo financí vyhlásilo výběrové řízení na nového vlastníka ČSA ve čtvrtek. Zatímco Aeroflot dává svůj zájem halasně najevo, další velké evropské letecké společnosti, o kterých se v souvislosti s privatizací spekuluje, mlčí. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa nedávno mluvil o zhruba deseti zájemcích. ČSA by podle ministerstva měly být prodány do září letošního roku

Odien + Aeroflot?

V souvislosti s Aeroflotem se často hovoří o chystaném partnerství s některou z českých finančních skupin. Aeroflot jako firma mimo EU potřebuje lokálního partnera, aby si ČSA zachovaly status národního dopravce.

Kdo je Odien

Odien Group je investiční holding, který investuje ve střední a východní Evropě od roku 2004. Společnost primárně využívá mimořádných příležitostí a investuje do společností, které nabízejí vysoký potenciál růstu ve středně až dlouhodobém horizontu. Odien má regionální pobočky v Praze a Istanbulu. V oblasti letectví se podílel například na modernizaci letiště v Pardubicích.