Sociální demokraté a Tlustý protlačili do třetího čtení snížení spotřební daně

Praha - Přes odpor premiéra Mirka Topolánka, ministra financí Miroslava Kalouska i rozpočtového výboru dnes sněmovna poslala do závěrečného čtení návrh poslanců sociální demokracie na snížení spotřební daně z pohonných hmot. Daň by se měla snižovat o 2,50 Kč na litr a u nafty o dvě koruny, což sociální demokracie prezentuje jako protikrizové opatření. Většina koaličních poslanců však tvrdí, že není jisté, zda by se snížení daní do konečné ceny promítlo, a státní rozpočet by přišel zhruba o 18 miliard.

Nad návrhem se rozpoutala ostrá výměna názorů. Jako nesmyslné odsoudil snížení spotřební daně premiér Mirek Topolánek, ministr financí Miroslav Kalousek se zase ohradil proti označování návrhu za protikrizový. Zamítnutí novely doporučil i rozpočtový výbor a proti se postavila také poslankyně zelených Věra Jakubková s tím, že zelení odmítají zvýhodňování individuální automobilové dopravy včetně kamionové.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Jestli tady někdo chce s vážnou tváří tvrdit, že tím nejefektivnějším nástrojem je snížení spotřební daně z pohonných hmot, tak ať sežere diplom, pokud ho má.“


Návrh se má podle ČSSD promítnout do snížené konečné ceny a mají tak mimo jiné klesnout podnikové náklady. „Toto opatření působí právě proti krizi, protože zvyšuje poptávku, a tedy maloobchodní obrat nebo spotřebu domácností,“ hájil návrh stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD). Novely se zastal i poslanec ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. „Tento návrh v tuto chvíli je evidentně prospěšný,“ prohlásil s tím, že ho podpoří.

Zpravodaj výboru Michal Doktor (ODS) ovšem poukázal na to, že státní rozpočet by v případě přijetí návrhu přišel o zhruba 18 miliard korun. Urban však opáčil, že by to bylo 18 miliard, které zůstanou občanům v kapsách a budou je moci utratit. Předložil také návrh, aby snížení bylo jen dočasné, a to do konce roku 2010. Navrhl novelu přejmenovat na zákon o dočasném snížení spotřební daně z minerálních olejů.


Sociální demokracie dále vznesla návrh na snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty ze současných devíti na šest procent. Tento krok oznámila již dříve jako jedno z protikrizových opatření. Další návrh na změnu sazeb vznesl poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Ten chce základní sazbu snížit ze současných 19 procent na 15 procent. Poslanci by o všech daňových návrzích měli hlasovat ještě na této schůzi.

Poslanec ODS a člen sněmovního rozpočtového výboru Michal Doktor v Událostech, komentářích
Zdroj: ČT24