Značná část cizinců by se mohla přesunout do ilegality

Praha - Ministerstvo vnitra v pondělí předloží vládě dokument zabývající se situací cizinců, kteří v Česku přicházejí o práci v souvislosti s hospodářskou krizí. V analýze úřadu podle médií stojí, že značná část cizinců by se mohla přesunout do ilegality. Ministerstvo proto navrhuje řadu opatření, jak tomu zabránit. Mimo jiné například dát cizincům letenku domů, omezit udělování víz či zavést kontrolu pracovních agentur.

Ministerstvo vnitra podle časopisu Týden očekává, že do března letošního roku přijde v Česku o práci až 12 000 zahraničních pracovníků. Pokud stát nezačne jednat, podle vnitra hrozí, že deset až 15 procent cizinců absorbuje podsvětí, 70 až 80 procent se pokusí obejít zákony a vytvoří nelegální trh práce a deset až 15 procent se přestěhuje do dalších zemí EU. Na hospodářskou krizi jako první doplatili především vietnamští a mongolští dělníci, propouštění často hrozí i Ukrajincům a Moldavanům.

Podle nejnovějšího čísla týdeníku Respekt, které vyjde v pondělí, skončí v Česku v prvním pololetí platnost téměř 70 000 pracovních povolení pro cizince. Týkat se to podle týdeníku bude zejména dělníků z Vietnamu, Mongolska a Ukrajiny. „Tato povolení nebudou v podmínkách hospodářské stagnace s největší pravděpodobností obnovena,“ uvedl Respekt.

Cizinci na cestu domů možná dostanou i kapesné

Ministerstvo vnitra proto podle Týdne navrhuje podpořit návrat až 2000 nezaměstnaných cizinců domů a zaplatit jim letenku. Jedna z variant počítá s tím, že pokud se pro návrat rozhodnou dobrovolně, mohli by navíc získat až 500 eur (asi 14 000 korun). To by podle úřadu vyšlo na více než 55 milionů korun. Úředníci zároveň nabídli i levnější variantu - cizince vyexpedovat bez kapesného. Návraty by pak vyšly na necelých 30 milionů korun. Pokud vláda shodí plán ze stolu, vyjde to stát ještě dráž, uvedl Týden. Odjezd cizinců pak totiž půjde cestou správních řízení před soudem a následných vyhoštění.

Návrh minulý týden podpořil například předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, podle kterého by mohlo mít o návrat domů zájem dokonce až 15 000 nezaměstnaných Vietnamců. Někteří odborníci naopak míní, že se mnozí cizinci vrátit chtít nebudou, protože se před cestou do Česka vysoce zadlužili. Analýza ministerstva vnitra podle Respektu uvádí, že například Vietnamci se před cestou do Česka zadluží částkou mezi sedmi až 13 000 dolary (zhruba 150 000 až 280 000 korun).

Na hospodářskou krizi zatím nejhůř doplatili hlavně vietnamští a mongolští dělníci. A propouštění se může silně dotknout taky Ukrajinců a Moldavců. „My se snažíme pomáhat Mongolům, hlavně těm, kteří se do té složité situace dostali ne vlastní vinou. Chystáme setkání jednotlivých mongolských komunit se zástupci ministerstva vnitra, policie a dalších,“  uvedl Jiří Šíma ze Společnosti přátel Mongolska.

Udělování dlouhodobých víz se rapidně omezí

Ministerstvo podle Týdne také navrhuje dočasně omezit udělování dlouhodobých víz. Kromě toho chce úřad prověřit agentury, které cizincům zprostředkovávají zaměstnání, a současně je přinutit ke spolupráci. Ministerstvo také podle deníku Právo navrhuje vydat nařízení, které by obsahovalo soupis prací, pro něž budou moci zprostředkovatelské agentury získávat cizince. Činností agentur se podle Respektu zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové mají za to, že praktiky některých agentur jsou na hraně trestného činu obchodování s lidmi.

V březnu mají také začít důsledné kontroly vedoucí k odhalení cizinců, kteří v Česku pobývají bez platného pobytového oprávnění. Firmám, které zaměstnají nelegální pracovníky, mají hrozit tvrdé postihy, uvedlo Právo. Firmy mají také podle deníku v budoucnu zaplatit náklady za vycestování zaměstnance, kterému vypršelo povolení k pobytu.