Firmy propouštějí nejrychleji v historii, obchodníci přestávají zdražovat

Praha - Nastupující hubené časy pro ekonomiku už začaly naplno pociťovat také úřady práce. Podle čerstvých statistik ministerstva práce a sociálních věcí vyskočila v lednu míra nezaměstnanosti na 6,8 procenta z prosincových šesti procent. Je to nejrychlejší nárůst v historii samostatné České republiky. V prvním měsíci roku zároveň zpomalila inflace na 2,2 procenta z 3,6 procenta v prosinci. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Řady nezaměstnaných se začátkem roku rozrůstaly výrazně rychleji, než předvídali analytici. Ti počítali se zvýšením nezaměstnanosti na 6,5 procenta. Jen v lednu se z české ekonomiky vytratilo víc než 22 tisíc volných pracovních míst. Úřady práce jich celkem evidovaly bezmála 68,5 tisíce. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 5,8 uchazeče.

Nezaměstnanost vyskočila na 21měsíční maximum, zdaleka však zatím nedosahuje hodnot z let 2004 a 2005. O polovinu vyšší než v dosud nejhorším roce 1999 je nicméně lednový přírůstek počtu lidí bez práce. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nápor na úřadech práce nepoleví ani v dalších měsících, protože řadě lidí byly rozdány výpovědi teprve během ledna. Propuštět plánuje třeba výrobce pián Petrof, ocelárny ArcelorMittal, nábytkářský TON, brněnský Zetor nebo lesnický gigant CE WOOD. „To, co nás potkalo, je recese zahraničního obchodu, o naše výrobky je menší zájem a firmám klesají zakázky. Jediná odpověď na to je bohužel propouštění,“ vysvětluje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Nejhůř práci lidé hledají v Mostě, Jeseníku nebo Karviné. To potvrzuje i mluvčí úradu práce v Ostravě 2 Svatava Baďurová: „Nárůst, který jsme v kraji evidovali v lednu, byl vůbec nejvyšší v celé historii sledování od roku 1995.“ Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí už tradičně Praha nebo Mladá Boleslav.

Zdražuje se pomaleji 

Ruku v ruce se zvyšováním počtu lidí bez práce brzdí i tempo zvyšování částek na cenovkách v obchodech. Podle údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, klesla inflace v lednu na 2,2 procenta z 3,6 procenta v prosinci. Je to nejnižší meziroční růst cen od března roku 2007. Analytici očekávali ještě pomalejší růst spotřebitelských cen, a to až pod dvěma procenty. Největší zmírnění cenového růstu zaznamenaly ceny v oddíle zdraví, kde došlo k eliminaci vlivu zavedení regulačních poplatků loni v lednu. Zlevňovaly pohonné hmoty, automobily a také některé potraviny. Naopak nejvíc stoupaly regulované nájmy a energie, jeko zemní plyn, voda nebo elektřina.

Pokles inflace byl sice podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka o něco mírnější než se čekalo, nicméně dostatečně rychlý na to, aby ponechal prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb. "Inflace by se mohla letos v létě přiblížit nule. Slovo deflace se bude skloňovat stále
častěji," dodal. Česká národní banka dnes upravila výhled inflace pro rok 2009. V průběhu roku má klesat až téměř k nulovým hodnotám, v závěru roku se ale začne postupně zvyšovat a na začátku roku 2010 by se měla nacházet blízko nového inflačního cíle, kterým jsou dvě procenta.

  • Zdroj: MPSV autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67016.jpg
  • Nezaměstnanost v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/672/67157.jpg
  • Zdroj: ČSÚ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67006.jpg